Džender centar zadovoljan svojim radom: Prioritet nam je smanjiti femicid

Lukačeva je istakla da je edukacije i obuke koje je organizovao Džender centar za subjekte zaštite koji pružaju pomoć žrtvama nasilja prošlo više od 500 službenih lica i profesionalaca

30.12.2023. 12:57
  • Podijeli:
Mirjana Lukač-6590028b1605e.webp Foto: SRNA

Direktor Džender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske Mirjana Lukač izjavila je da će prioritet u radu ove institucije u 2024. godini biti donošenje i primjena propisa s ciljem sprečavanja nasilja nad ženama, posebno femicida kao najbrutalnijeg oblika nasilja na polnoj osnovi.

Lukačeva je istakla da je zadovoljna urađenim u godini na izmaku, naglasivši da su vidljivi sistemski rezultati.

"Imajući u vidu da je mandat Džender centra široko postavljen, te da radimo na unapređenju položaja žena i muškaraca u svim oblastima društva, sarađujući sa mnogobrojnim institucijama i organizacijama imamo vidljive sistemske rezultate", rekla je Lukačeva.

Napomenuvši da je u oblasti sprečavanja i suzbijanja nasilja sproveden veliki broj aktivnosti, Lukačeva je istakla da je edukacije i obuke koje je organizovao Džender centar za subjekte zaštite koji pružaju pomoć žrtvama nasilja prošlo više od 500 službenih lica i profesionalaca iz različitih dijelova Republike Srpske.

"Sa njima smo radili na senzibilizaciji, na formiranju lokalnih timova i izradi lokalnih protokola za postupanje u slučajevima nasilja u porodici. Praćenjem kvaliteta odgovora subjekata zaštite u radu sa žrtvama vidljivi su pomaci u načinu pristupa uslugama i broju prijava nasilja u porodici i nasilja nad ženama", istakla je Lukačeva.

Ona je navela da je na osnovu rada u jedinicama lokalne samouprave na jačanju multisektorskog odgovora na nasilje nastavljena saradnja sa sudijama i tužiocima kao važnom instancom u dostizanju nulte tolerancije na nasilje.

"Najznačajniji rezultat, pored razmjene informacija, jeste njihova senzibilizacija prilikom vođenja postupaka i izricanja presuda", navela je Lukačeva.

Ona je dodala da je 2023. godina, nažalost, bila obilježena povećanim brojem ubistava žena odnosno femicida, te da je u sklopu 16 dana aktivizma organizovana konferencija na kojoj su kao članovi radne grupe za donošenje Zakona o sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici i nasilja prema ženama u Republici Srpskoj razgovarali sa 160 učesnika o tome kako spriječiti femicid.

Lukačeva je navela da DŽender centar, kao Koordinaciono tijelo za sprovođenje Istanbulske konvencije, realizuje aktivnosti na izradi akcionog plana koji će ponuditi Vladi Republike Srpske na usvajanje početkom sljedeće godine.

Ona je navela da DŽender centar sa lokalnim zajednicama Republike Srpske radi na izradi, donošenju i praćenju lokalnih akcionih planova za ravnopravnost polova.

"Trenutno je jedna trećina Republike Srpske `pokrivena` ovim dokumentima, a mi u narednoj godini nastavljamo saradnju sa njima u smislu pružanja stručne i savjetodavne podrške, edukacijama i monitoringom", kaže Lukačeva.

Ona je dodala da je DŽender centar sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, na poziv Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine, potpisao memorandume o saradnji i na taj način ojačao svoju saradnju i položaj kako na domaćem tako i na regionalnom nivou.

"Radili smo intenzivno na izradi DŽender akcionog plana BiH 2023-2027. koji je najvažniji strateški dokument za ravnopravnost polova, a pošto je on usvojen krajem tekuće godine, početkom 2024. planirana je izrada godišnjih operativnih planova sa našim nadležnim ministarstvima sa kojima radimo sistemske i strateške mjere i aktivnosti za ravopravnost polova", navela je Lukačeva.

Ona je istakla da se kontinuirano učestvuje u procesu pridruživanja EU, jer je ravnopravnopravnost polova transferzalna oblast i daje doprinos u procesu evropskih integracija.

"Svi ovi planovi, kao i sve institucionalne mjere se rade kako bi se olakšao i unaprijedio svakodnevni život žena i muškaraca, dječaka i djevojčica i kako bi mogli u svim oblastima života i rada da ostvare svoja prava, te da svedemo diskriminaciju na minimum, ako ne i na nultu stopu. Zbog svih ovih razloga DŽender centar nastavlja svoj rad i borbu za ostvarenje boljeg života svih građana i građanki Republike Srpske", istakla je Lukačeva.

Ona je naglasila da je Džender centar na pravnom putu što pokazuju rezultati petogodišnje revizije učinka na regionalnom nivou kojom je institucionalno obuhvaćena Republika Srpska, a čiji pozitivni nalazi i preporuke daju smjernice da DŽender centar nastavi i unaprijedi svoj s ciljem dobrobiti za Republiku Srpsku. 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()