Donja Gradina: Položeni vijenci za žrtve ustaškog zločina

Svi učesnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina na reverima značku sa "Topolom užasa"

23.04.2023. 10:42
  • Podijeli:
Donja Gradina_UNA-6444f25d98584.webp Foto: UNA

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i 127.000 antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Vijenac je položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim su u pratnji bili predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu, a među njima ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske Ambasade.

Cvijeće su položile i delegacije udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, jevrejskih opština Banjaluka, Mostar i Doboj, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, Vijeću naroda, ministri u Vladi Republike Srpske, ministri u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i Nenad Nešić, delegacija Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Cvijeće su položili i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporomi Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon.

Svi učesnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini nose na reverima značku sa "Topolom užasa" koja je simbol jasenovačkog stradanja.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, biće služen parastos srpskim žrtvama, te upućene jevrejska i romska molitva, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()