Doktor Dudučki za UNU o psihičkim poremećajima: Šta je greška roditelja prema svojoj djeci

Kod male dece, doktor objašnjava da se problemi mogu nagovestiti kroz to kada su progovorili, prohodali, kako jedu

14.01.2024. 20:30
  • Podijeli:

Čuveni makedonski neuropsihijatar doktor Mice Dudučki upozorava da se većina mladih suočava sa nekim od psiholoških poremećaja i da cjelokupno društvo treba da upali "alarm" i posveti se ovom problemu. 

Doktor Dudučki je prošao sve i Vojno medicinsku akademiju i ratište, usavršavao se u Kanadi i Francuskoj, da bi više od tri decenije privatne prakse posvetio psihičkim problemima djece i mladih.

"Nažalost imamo jednu epidemiju mentalnih poremećaja i poremećaja kod dece, osobito kod mladih ljudi. Kada sam se 1994. godine vratio sa VMA u Makedoniju, pisao sam neke stručne radove o učestalosti paničnog poremećaja, generalno anksioznog poremećaja, tada je bilo dva do tri odsto populacije između 18 i 30 godina. Sada, ne samo kod nas, nego i u svetu, to se udesetosručilo", kaže dr Dudučki.

UNA

Kod male djece, doktor objašnjava da se problemi mogu nagovijestiti kroz to kada su progovorili, prohodali, kako jedu, međutim kada odrastu simptomi su drugačiji.

"Od prkosa, do agresije i ono što je vrh svega toga, a to je danas veoma zastupljeno, to je vršnjačko nasilje, nasilje u školama. Mi smo svedoci, da smo u Beogradu imali dva masovna ubistva", pojašnjava ljekar.

Jedan od problema je što roditelji kada primjete poremećaj kod dece, to uglavnom negiraju.

"Postoji jedan fenomen koji mi nazivamo ablepsija, a to je duhovno slepilo, roditelji ne žele da prihvate, verovatno su to socio-kulturni razlozi o tome da njihovo dete ima takav problem i kada vi kažete roditelju vaše dete ima poremećaj u psihomotornom razvoju, oni u čudu gledaju, pa kako je to moguće? Misleći da je to fiziološka varijacija i da će to samo od sebe proći", pojašnjava ovaj ljekar.

Neće samo od sebe proći, upozorava doktor Dudučki i poručuje da je vrijeme da se podigne alarm. Problemom mladih moraju više da se posvete roditelji, država i Ministarstvo zdravlja, ali i mi kao društvo. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()