Dok se sjećamo ZOI: Pogledajte spuštanje niz trebevićku bob stazu

Bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu

09.02.2023. 15:49
  • Podijeli:
Trebevic_bob_spustanje_foto_TW-63e4dedf456c3.webp Foto: Twitter/Bosnian History

Ovo je period godine u kojem se, posebno one starije Sarajlije, sjećaju XIV zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u bh. prijestonici.

Uz ona nostalgična podsjećanja kako je tada grad bio uređen, kako su svi "disali" za Olimpijadu, što su neosporne činjenice, povremeno se pojavljuju i snimci koji pokazuju koliko su zapravo kvalitetno rađeni olimpijski objekti namijenjeni takmičenjima.

Jedan od takvih objekata je i bob staza na Trebeviću. U vrijeme kada je izgrađena zvanično je proglašena najsigurnijom stazom na svijetu, jer je u takmičenjima u bobu u sankanju dozvoljavala razvijanje velikih brzina bez opasnosti po takmičare.

Istovremeno, bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu. Ipak, i ovakva kakva je trenutno, ona je izuzetno potentna za korištenje, čak više ljeti nego zimi.

Naime, na društvenim mrežama su se pojavila dva video snimka. Na jednom od njih "snimatelj" je stavio mini kameru na kacigu, sjeo na sanke poput onih koje se koriste na takmičenjima, a koje su na sebi očigledno imale ugrađene točkove, i spustio se niz trebevićku bobn stazu. Druga osoba je učinila to isto samo na biciklu.

Nijedan od ova dva snimka nije nastao sada. Po sunčanom vremenu i zelenom lišću na okolnom drveću očito je da je nastao u drugačijim vremenskim prilikama u odnosu na aktuelne. Ali istovremenopokazuje da se staza, čak i ovakva kakva je sada oštećena, može koristiti, a tek uz određena ulagaanja zasigurno bi mogla predstavljati profitabilnu atrakciju. Uostalom u to se možete uvjeriti gledajući video snimke.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()