Dobra vijest za građane: Smanjit će se cijena 54 lijeka sa pozitivne liste lijekova

”Odlukom je utvrđena lista koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona”, stoji u saopštenju Vlade

20.06.2024. 14:40
  • Podijeli:
suplementi, tablete, tableta, lekovi, medicaments, medicina, grip, pixabay-662cc18a43558.webp Foto: Pixabay

Lijekovi predstavljaju veliki finansijski izdatak za mnoge porodice, a visoke cijene mogu dovesti do toga da ljudi preskaču potrebne terapije ili odgađaju liječenje, što može imati ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje.

Smanjenje troškova lijekova bi omogućilo širi pristup esencijalnim terapijama, smanjilo bi finansijski pritisak na domaćinstva i poboljšalo ukupno zdravlje stanovništva. Upravo zbog toga je značajna jučerašnja Odluka Vlade Tuzlanskog kantona o usklađivanju cijena lijekova na pozitivnoj listi Tuzlanskog kantona sa maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova zbog čega je došlo do smanjenja cijene 54 lijeka, od toga 48 sa pozitivne A liste i šest sa B liste.

”Odlukom je utvrđena lista koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona”, stoji u saopštenju Vlade.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona dužno je uskladiti cijene sa cijenama lijekova koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine objavila na svojoj web stranici 31. maja 2024. godine.

Spisak lijekova na pozitivnim listama Tuzlanskog kantona možete pronaći OVDJE.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()