Dijete uz robotiku može da stvori sve što njegova mašta zamisli

Na adresi Kemala Kapetanovića, oaza kreativnosti, novih ideja i timskog rada

20.01.2024. 20:45
  • Podijeli:

U nastavku govorimo o robotici svijetu kreativnosti i inovacija, ali, ovaj put za djecu.

Dijete koje je upućeno u robotiku može da stvori sve što njegova mašta zamisli. Kako je robotika sve više sastavni dio našeg svakodnevnog života, neophodno je da se sa ovom temom upoznaju i sama djeca od najranijeg uzrasta. Upravo to rade osnovci u Općini Novo Sarajevo. Belmini su pokazali šta su sve izradili.

Na adresi Kemala Kapetanovića, oaza kreativnosti, novih ideja i timskog rada!

Dronovi, roveri, roboti, galerija malih umjetnika samo su dio onoga na čemu je grupa genijalaca radila.

"Mi smo imali mnogo različitih projekata, skoro pa sve one robote smo napravili. Najviše mi se svijedlo što smo pravili svog robota, posljednje što smo napravili bilo je auto kao mašina što se može iskoristiti da kupe druge stvari", kaže Adi Budimlić, učenik VI-3 Osnova škola Kovačići.

"Radili smo različite programe sa roverom. Tu se uči da programiraju djeca. Vrlo interesantno je meni bilo. Radio sam zmiju od lega koja se može programirati", istakao je Mak Aždajić, učenik VI-3 Osnova škola Kovačići.

"Podučavao si druge, kako je to izgledalo? Pa meni to izgleda da je bolje kada djeca djeci objašnjavaju.. Djeca su pa je lakše - bolje se razumijete - DA", dodao je Aždajić.

"Je li to bilo teško? Pa nije toliko bilo teško mi smo prije to stalno savladali. Prije je bilo puno teže ali sada uglavnom nije tako teško sklapati te dijelove", poručio je Budimlić.

A da bi sve ovo savladali i na kraju imali ovakve rezultate, za podršku su imali najbolje edukatore. Tri puta sedmično ova grupa kreativaca dolazila je na radionice.

"Ako možete zamisliti da dijete 5 - 6 razred, programira robota što nije po nastavnom planu i programu. Da smo uspjeli, razviti kod djece ljubav za robotiku, elektroniku i ove savremene tehnike u nastavi a djeca su iskazala i interes za ovaj umjetnički dio", kazao je Ibrahim Dedić, edukator.

I upravo ovo je jedan od pokazatelja nedostataka u obrazovnom sistemu. Kako bi se dali novi, drugačiji i inovativniji pristupi, u protekle dvije godine sproveden je projekt “Edukativno (kreativno-rekreativne) radionice” sve u cilju, poboljšanje kvaliteta života učenika.

"I u ovom periodu kada su djeca izložena digitalnoj tehnologiji da ih barem ta dva sata da budu u jednom prijatnom okruženju i stiču nove prijatelje", istakao je Suad Spahović, predsjednik Udruženja "Nova šansa".

Projekat su podržali UNPD i Evropska unija.

162 učenika iz osam sarajevskih škola uspješno je okončalo učešće u projektu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()