Da li je konačno došao kraj nekontrolisanom rastu cijena?

Aplikacija "Kretanje cijena" treba da zaživi i kod nas

25.02.2023. 10:05
  • Podijeli:
inflacija_pare_kovanice_novac_stednja-63ce6966dd9c7.webp Foto: Pixabay

U susjednoj Hrvatskoj nedavno je zaživjela aplikacije pod nazivom “Kretanje cijena” zahvaljujući kojoj potrošači mogu upoređivati cijene za oko 350 artikala u tri trgovačka lanca, a slična onlajn baza podataka već duže vrijeme postoji i u Sloveniji.

Aplikacija o kretanju cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim objektima mogla bi zaživjeti i u Republici Srpskoj, a osim što bi omogućila domaćem stanovništvu da stekne uvid ko od trgovaca je najpovoljniji, suzbila bi i neopravdana poskupljenja.

Zaštitnici prava potrošača u Republici Srpskoj, smatraju da bi ovakva aplikacija što prije trebalo da zaživi i kod nas. Postojanje aplikacije o cijenama prehrambene robe olakšalo bi i rad inspektora jer bi brže i jednostavnije mogli kontrolisati promjene cjenovnika u marketima.

“Inspekcija može odmah da reaguje, jer može da vidi koji su proizvodi čje cijene odjednom odoše gore, a da ne moraju svaki put da obilaze i da čekaju prijave potrošača ili nas iz udruženja. Itekako bi pomogao potrošačima ako ništa barem kad jednim klikom mogu da saznaju kakve su cijene u tim prodavnicama. I štedi vrijeme i dobijate informaciju pravu i pored toga možete odrediti gdje i šta bi kupovali", kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()