Da li će biti dozvoljeno pušenje IQOS-a, nargila i elektronskih cigareta u zatvorenim prostorijama

Novi pravilnik u FBiH

10.06.2024. 17:21
  • Podijeli:
nargile - pixabay-64185a81b4438.webp Foto: Pixabay

Novi pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. juna i detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje.
Iz Ministarstva zdravstva FBiH su odgovorili na naš upit o tome da li je pušenje IQOS-a, nargila i elektronskih cigara sada dozvoljeno u zatvorenim prostorima.

Kako navode, elektronska cigareta je proizvod koji se može koristiti za pušenje upotrebom pare koja sadrži nikotin putem usnika ili bilo koji sastavni dio tog proizvoda, uključujući uložak, posudu za ponovno punjenje i uređaj bez uloška ili posude.

Elektronske cigarete mogu biti potrošne ili ponovno punjive putem posude za ponovno punjenje ili ponovno punjive pomoću uložaka za jednokratnu upotrebu.

Vodena lula je naprava za pušenje kod koje dim prolazi kroz posudu sa vodom i hladi se prije udisanja kroz savitljivo crijevo. Vodena lula podrazumijeva nargilu, hookah, i šišu.

Zakonom je definisana i sama radnja pušenja kao radnja koja dovodi do sagorijevanja duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, a kojom se stvara dim koji se oslobađa izravno u zrak i udiše ga osoba koja izvršava ove radnje.

Duhanski proizvodi za pušenje su svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda čija upotreba u skladu sa zakonom ne uključuje postupak izgaranja. U iste spada i duhan za žvakanje, šmrkanje i duhan za oralnu upotrebu, navodi ovo ministarstvo.

U bezdimne duhanske proizvode, ovaj zakon ubraja i nesagorijevajući duhan koji se upotrebljava putem udisanja aeorosola od zagrijanog duhana, ali bez sagorijevanja.

Naprijed navedeno znači da se upotreba svih onih proizvoda, koji prema karakteristikama iz Zakona spadaju u bezdimne duhanske proizvode te nesagorijevajući duhan ne može nazvati radnjom pušenja pa se samim tim zabrana na iste ne može odnositi.

Dakle, upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda, upotreba IQOS-a je dozvoljena u zatvorenim prostorima, dok elektronske cigarete i nargile podliježu zabranama i ograničenjima utvrđenim Zakonom i Pravilnikom.

Šta kažu pravila?

Prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim sobama moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dozvoljeno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: "Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina." Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, štampane horizontalno, sa crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, sa jednako razmaknutim marginama.

Pravilnik također propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uslove. Prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od drugih prostora, odnosno nepušačkih zona. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara, niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Također, prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije.

Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida. Iznad ili uz vrata prostorije za pušenje mora biti postavljena oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." Također, mora biti jasno naznačeno da je ulazak maloljetnim osobama zabranjen.

U slučaju kvara ventilacijskog sistema, ispred ulaza u prostoriju za pušenje mora se automatski pojaviti oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sistemu." Ove mjere osiguravaju da dim ne prelazi u druge dijelove objekta i da se prostorije za pušenje koriste u skladu sa zdravstvenim standardima.

Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolisane uslove za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog uticaja duhana na javno zdravlje, što je prepoznato kao prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH, piše Klix.ba..

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()