Bošnjak i Fičen izrazili nadu da će BiH do 2027. biti očišćena od mina

Sagovornici su ocijenili da je saradnja Njemačke i BiH u području deminiranja intenzivna u proteklih 25 godina

07.03.2023. 13:09
  • Podijeli:
mine-1669232937711.webp Foto: UNA

Ministarka civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak i ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen izrazili su očekivanje da će BiH, zahvaljujući i projektima deminiranja, ispuniti postavljeni rok da do 2027. godine bude očišćena od preostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Fičen je u razgovoru sa Bošnjak prezentovao aktivnosti na oživljavanju koalicije "Country Coalition" koja se bavi humanitarnim deminiranjem, a čije djelovanje je usporeno u vrijeme pandemije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja Njemačke i BiH u području deminiranja intenzivna u proteklih 25 godina i da vjeruje da će tako biti i u narednom periodu, a što ujedno govori o značaju koalicije.

Njemački ambasador informisao je resornu ministarku i o drugim projektima u području deminiranja, a u koje uključena njegova zemlja.

Riječ je o IMSMA kor projektu - informacijskom sistemu baziranom na savremenoj IMSMA kor tehnologiji koji će obezbjediti tačnije, transparentnije i pouzdanije podatke o protivminskom djelovanju.

On je pomenuo i projekt klasičnog razminiranja na Majevici koji se realizuje uz pomoć njemačke Vlade, kojim će do kraja ove godine biti očišćeno pet opština od mina.

Kao posebno značajan istaknut je projekt "Rehabilitacija žrtava mina" putem kojeg se finansira nabavka proteza žrtvama mina prema najnovijim medicinskim standardima.

Govoreći o drugim temama saradnje, ambasador Njemačke u BiH je istakao spremnost svoje zemlje da pruži podršku svim područjima koja su u nadležnosti Ministarstva, a Bošnjak je iskazala želju za unapređenjem saradnje u području zdravstva, mladih i socijalnog osiguranja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()