Borački dodatak za sve kategorije boraca u Republici Srpskoj

Od oktobra je najavljeno i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za 5%, a od nove godine za još toliko

12.09.2023. 21:15
  • Podijeli:

Od juče, svi borci, bez obzira kojoj kategoriji pripadali, koji su proveli barem jedan mjesec u zoni borbenih dejstava imaju pravo na mjesečni borački dodatak. Zahtjev za ostvarivanje tog prava, u odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu u svojim lokalnim zajednicama, mogu da podnesu svi borci sa navršenih 45 godina života. Takođe, od oktobra je najavljeno i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za 5%, a od nove godine za još toliko.

"Situacija na terenu koja se dešava jeste da nam svi borci misle da mogu da dobiju dodatak, znači ne svi, nego samo oni koji imaju barem jedan mjesec učešća u zoni borbenih dejstava. Od početka oktobra svi ulaze u pravo, ove kategorije koje sam naveo, po cijeni od 2.20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, a od nove godine idemo na cijenu od 3 KM", kazao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Danijel Egić.

U praksi to znači da će te, za recimo tri mjeseca učešća u zoni borbenih dejstava, mjesečno dobijati 6.60 KM, a od nove godine 9 KM.

"Znamo da neće svi biti zadovoljni sa ovim ali postignuto je nešto što se zove ravnopravnost, dakle da svi oni ljudi koji su učestvovali u ratu barem mjesec dana, pa i ona djeca koja su bila mlada pa bila par mjeseci, i stariji koji su bili par mjeseci dobiće svoje pravo", poručio je predsjednik Predsjedništva BORS-a, Goran Rogić.

Pravo kojim se diče u Boračkoj organizaciji Srpske, za resornog ministra nije suštinsko rješenje. Smatra da su sredstva mogla biti utrošeni za rješavanje mnogo bitnijih problema, između ostalog za program stambenog zbrinjavanja koji se po svemu sudeći, kaže ministar, zbog ovoga neće nastaviti.

"Nisam bio za taj njihov prijedlog, nismo dobili suštinsko rješenje i mislim da se ovoliki novac mogao potrošiti na mnogo raznih načina koji bi imali mnogo veći efekat, jedan od načina je i ovo stambeno zbrinjavanje. 150 miliona KM novih smo ubacili, a mi smo mogli za 35 miliona KM da završimo stambena zbrinjavanja. Ono što hoću da kažem javno, da su predstavnici boračkih organizacija s kojima smo vodili pregovore, da su insistirali da se i određena socijalna davanja prema borcima ukinu samo da bi se svi uveli u taj borački dodatak, kako bi od nove godine dobili te famozne tri marke", poručio je ministar Egić.

Nekada su se borili za goli život, a danas za preživljavanje. Tako žive bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, kojih se nadležni uglavno sjete svake druge godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()