Bono Vox sa suprugom stigao u Sarajevo

Jedan od povoda njegovog dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine je i početak Sarajevo Film Festivala na kojem će večeras na otvaranju prikazati dokumentarni film "Poljubite budućnost" ("Kiss the Future")

11.08.2023. 18:53
  • Podijeli:
bono-vox-armin-durgut-pixsell.jpg

Svjetski poznat muzičar Bono Vox danas je stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine sa suprugom Ali Hewson s kojom je u braku od 1982. godine.

Veliki i dugogodišnji prijatelj Sarajeva i čovjek koji je u više navrata pokazao koliko voli ovaj grad, ponovo je u Sarajevu.

Jedan od povoda njegovog dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine je i početak Sarajevo Film Festivala na kojem će večeras na otvaranju prikazati dokumentarni film "Poljubite budućnost" ("Kiss the Future"), a u čijem je stvaranju sudjelovao i sam muzičar. Muzičar je ranije za medije rekao da je na ideju o snimanju filma došao nakon što je posjetio Kijev.

Režiju filma potpisuje Nenad Čičin-Šain (The Time being), a scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter (Miss Sarajevo). Za produkciju filma zaslužni su holivudski glumci Matt Damon i Ben Affleck.

Dokumentarac je priča o sarajevskom otporu tokom opsade devedesetih godina i želji humanitarca Billa Cartera da usred opsade Sarajeva privuče pažnju svjetskih medija uz pomoć benda U2. Bend je prihvatio tu ideju i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja prenosila je intervjue s građanima Sarajeva. Nakon rata, bend U2 je 23. septembra 1997. godine održao koncert u Sarajevu.

Podsjećamo, Bono je zajedno sa suprugom u Sarajevu dočekao 1996. godinu, potom je 1997. godine uslijedio obećani koncert njegovog benda U2, koji se i danas rado prepričava.

Zbog obostrane ljubavi i prijateljstva između njega i Sarajeva, on je 2017. godine postao počasni građanin Kantona Sarajevo, a dobio je i počasni pasoš BiH. Njegov posljednji dolazak u Sarajevu bio je 2021. godine, kada je također posjetio SFF.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()