Bombardier Challenger 650 vrijedan 32 miliona dolara kruži iznad cijele BiH: Evo koji je razlog

Iz Ministarstva odbrane BiH su ranije najavili kako će posmatrački letovi trajati od 13. do 17. maja, i to u skladu s odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo"

15.05.2024. 12:51
  • Podijeli:
Bombardier Challenger 650_foto_Bombardier-6644a83f4b2a5.webp Foto: Bombardier

Nebo iznad Bosne i Hercegovine do petka, 17. maja, nadlijetat će posmatrački avioni iz Rumunije, Španije, Portugala i zemalja Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg).

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, iz Ministarstva odbrane BiH su ranije najavili kako će posmatrački letovi trajati od 13. do 17. maja, i to u skladu s odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo".

Avion zračnih snaga Rumunije Antonov (AN-30), već je završio let iznad cijele Bosne i Hercegovine. Rumunski avion snimao je teritoriju s ciljem pribavljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

"Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu s odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH", dodali su nedavno iz Ministarstva odbrane BiH.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba u srijedu, 15. maja na stranici Flight Radar 24 upratila je nove aktivnosti iznad Bosne i Hercegovine, pa smo tako "snimili" let Bombardiera Challenger 650, koji je jutros poletio iz Rumunije sa aerodroma Constanta i u vrijeme pisanja ovog teksta još se nalazi u zraku iznad Bosne i Hercegovine (u 12.33 sata je bio tačno iznad Visokog, op. a.).

Letjelica vrijedna 32 miliona dolara poletjela je iz Rumunije, a zanimljivo avion je nije ulazio u prostor Srbije, već je preko Mađarske ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine.

Pogledajte mapu leta Bombardiera Challanger 650 iznad iHFoto: Printscreen: Pogledajte mapu leta Bombardiera Challanger 650 iznad iH
U BiH je ušao kod Dervente, zatim je odmah krenuo da snima teren iznad Tuzle i Sarajeva. Zatim je otišao na izviđanje terena iznad Mostara pa se ponovo vratio iznad Sarajeva.

I tako čak tri puta na skoro sasvim identičnoj maršruti.  

Kompletan let Bombardiera Challenger 650 od Rumunije preko Mađarske do Bosne i Hercegovine pratite na linku OVDJE, a na linku ispod pogledajte unutrašnjost letjelice.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()