Blagaju dodijeljen status Najljepšeg sela BiH

Jedinstvene karakteristike ovog mjesta

04.12.2023. 15:46
  • Podijeli:
tekija-blagaj-visit.jpg

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" potpisan je u ponedjeljak između Grada Mostara, za selo Blagaj koje je nositelj oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" i Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH, Alterural.

U ime Grada Mostara memorandum je potpisala glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, a u ime Udruženja “Alterural” direktorica Sarah Devisme. 

Svrha potpisivanja Memoranduma o razumijevanju je uspostavljanje saradnje Alterurala i Grada Mostara, za selo Blagaj koje je ispunilo kriterije i kome je dodijeljen status nositelja oznake “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, kako bi naglasili zajedničke napore u cilju daljnjeg rada na očuvanju, razvoju i promociji inicijative “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” na domaćem i međunarodnom tržištu.

Kako prenosi Bljesakinfo, selo Blagaj nagrađeno je oznakom “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” s obzirom na svoje jedinstvene karakteristike.

Odluku da selu se dodijeli ova titula donijela je Komisija za kvalitetu koju je osnovalo Udruženje Alterural i koju čine renomirani i nezavisni stručnjaci iz oblasti arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine na osnovu detaljnog standarda kvaliteta.

“Najljepša sela Bosne i Hercegovine” obuhvaćaju i uključuju poljoprivrednike, proizvođače prehrambenih proizvoda i rukotvorina u selu Blagaj, te njegovoj blizini, pružatelje smještaja, pružatelje različitih proizvoda i turističkih iskustava, restorane, muzeje i institucije koje se bave razvojem održivog turizma i druge relevantne aktere kako bi se pomoću diversifikacije proizvoda i tržišta kao što su pružatelji usluga, aktivne lokalne nevladine organizacije i uz snažan brand koji je privlačan za posjetitelje, povećale poslovne mogućnosti svih uključenih u oznaku Najljepša sela Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji su vezani za kulturnu baštinu i nasljeđe, sportsko-rekreativne i avanturističke sadržaje, kao i historiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()