BiH i nakon 28 godina od završetka rata zemlja sa izraženim problemom minske opasnosti

Međunarodni dan borbe protiv mina

04.04.2023. 15:44
  • Podijeli:
mine-1669232937711.webp Foto: UNA

Federalna uprava civilne zaštite u ovoj godini planira da realizuje značajne projekte iz oblasti humanitarnog deminiranja radi smanjenja zagađenosti prostora minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata kao strateškog cilja, saopšteno je iz FUCZ povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Navodeći da je, prema procjeni Centra za uklanjanje mina iz 1998. godine, sumnjiva površina na mine u BiH iznosila 4.200 kilometara kvadratnih ili 8,2 odsto od ukupne površine, iz FUCZ ističu da ona trenutno iznosi 869,64 kilometara kvadratnih ili 1,69 odsto ukupne površine.

Na prostoru Federacije BiH /FBiH/ ta površina u prošloj godini smanjena je za 52,74 kilometra kvadratna.

Deminerski timovi FUCZ u prošloj su godini radili na ukupno 16 deminerskih zadataka na području FBiH, i to na sedam pojedinačnih zadataka čišćenja i tehničkog izviđanja, tri zadatka uklanjanja kasetne municije i šest zadataka minsko-sumnjivih područja.

Tom prilikom pronađeno je i uništeno 210 komada protivpješadijskih mina, 446 komada kasetne podmunicije i 95 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Timovi FUCZ tokom 2022. godine prikupili su i uništili ukupno 2.813 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava, 519 protivpješadijskih, 133 komada protivtenkovskih mina, 309 komada upaljača i detonatora, 40,276 kilograma eksploziva, te 26.358 komada municije različitog kalibra.

Konstatujući da je BiH i nakon 28 godina od završetka ratnih dejstava zemlja sa izraženim problemom minske opasnosti, što predstavlja opasnost za stanovništvo i uzrok je blokiranja brojnih resursa, iz FUCZ podsjećaju da se u prošloj godini u ovom entitetu dogodila jedna minska nesreća sa smrtnim ishodom.

Od posljedice minskih nesreća u BiH su nakon rata do kraja 2022. godine smrtno stradala 622 lica, među kojima su 53 deminera.

FUCZ planirala je da u 2023. godini završi zadatke započete 2022. godine, te da realizuje značajne projekti iz oblasti humanitarnog deminiranja na osnovu godišnjeg plana kojeg usvaja Vlada FBiH kako bi se uspostavilo bezbjedno okruženje za normalan život stanovništva.

Generalna skupština UN 8. decembra 2005. godine proglasila je 4. april Međunarodnim danom borbe protiv mina, kao podsjetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojita sredstva i dalje povređuju i ubijaju hiljade ljudi širom svijeta, uključujući i djecu.

Međunarodni dan borbe protiv mina, između ostalog, ima za cilj da podigne nivo svjesnosti o opasnosti od mina i da obilježi napredak koji je do sada postignut u nastojanjima da ih se potpuno iskorijeni. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()