Bajramska poruka muftije beogradskog Jusufspahića: I radost i patnju biramo sami

Molimo Allaha da našoj zemlji sačuva mir i jedinstvo među njenim žiteljima i da svako nasilje i nepravdu ukloni

27.06.2023. 20:50
  • Podijeli:
Mustafa Jusufspahić_foto_Amir Hamzagic_ATAImages_PIXSELL-644958eb5d063.webp Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić istakao je danas u Bajramskoj poruci da su svi ljudi jedna porodica i da u tu porodicu zdušno treba da unose radost, a ne patnju, "jer i radost i patnju sami biramo".

"Ovih dana svedočimo stradanju mnogih ljudi: žena i muškaraca, a posebno naše dece. Ovo je prilika da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najlepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana te da na najlepši način našeg stvoritelja zadovoljimo", poručio je Jusufspahić.

On je pozvao ljude da se okrenu bogu u sreći i radosti, ali i u tuzi i žalosti.

"U svakoj našoj kretnji, u svakoj našoj misiji, želji i postupku zahvalnost njemu iskazujemo", rekao je Jusufspahić na konferenciji uoči Kurban bajrama.

Jusufspahić je ukazao da se danas obavlja najvažniji obred hadža kada muslimani borave na Arefatu.

"Hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tom našem kretanju kurban na s podupire i približava našem stvoritelju i njegovoj milosti. Muslimani se u vreme kurbanskog bajrama prisećaju da je požrtvovanost sastavni deo ljudskog života", istakao je Jusufspahić.

On je dodao da "bez truda i napora nema kretanja napred, a bez kretanja bi čovek i ljudski rod iščezli".

On je dodao da su misli i molitve vernika sa onima koji željno iščekuju blagodat mira u ratovima.

"Molimo Allaha da našoj zemlji sačuva mir i jedinstvo među njenim žiteljima i da svako nasilje i nepravdu ukloni, te da je od zlobnika i zla zaštiti i sačuva", rekao je Jusufspahić.

On je muslimanima i muslimankama u Srbiji i u svetu čestitao Kurban bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima i poželeo bolesnima da im Bajram donese olakšanje i ozdravljenje.

Jusufspahić je kao vojni muftija čestitao Bajram svim muslimanima u Vojsci Srbije sa željom da rata ne vide i da im sav posao bude u mirnodopskim misijama i uslovima.

"Takođe svim komšijama koji sutra obeležavaju Vidovdan želim svako blagostanje i jedinstvo u činjenju dobrih dela na putu Božijem, a za dobrobit naše zajedničke kuće Srbije", poručio je Jusufspahić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()