Ako želite prestati pušiti, postoji i hrana koja će vam olakšati!

Mozak postaje ovisan o učincima nikotina i to je ono što čovjeka drži navučenom na štetne poroke

01.10.2023. 21:51
  • Podijeli:
cigarete-65129de06d370.webp Foto: Ilustracija

Mozak postaje ovisan o učincima nikotina i to je ono što čovjeka drži navučenom na štetne poroke.

Bilo da se radi o cigaretama ili e-cigaretama, postoje brojni alati kojima se možete osloboditi nikotina.

Flasteri i žvakaće gume su među najpopularnijima. Ali jeste li ikada razmišljali o svojoj prehrani?

Nikotin je prirodno proizvedeni alkaloid i stimulans koji se nalazi u biljkama porodice Solanaceae odnosno pomoćnice, također poznatim kao porodica noćurka. Duhan je dio porodice noćurka, kao i paradaiza i patlidžana.

To znači da postoje male doze nikotina u uobičajenom voću i povrću. No, nema dokaza da ova hrana može pomoći kod trenutne žudnje koja se osjeti kada pokušavate prestati pušiti.

Markus Lindblad, s web-shopa za prodaju e-cigareta Haypp, kaže: “Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju svakodnevno jedemo, razine su izuzetno male, tako da nema šanse da postanete ovisni o njima.”

Patlidžan

Patlidžan je zapravo velika biljka iz obitelji noćurka i za svaki gram toliko omiljenog voća pronaći ćete iznenađujućih 100 µg nikotina. Međutim, trebali biste pojesti 10 kg patlidžana da biste konzumirali isti nikotin kao cigareta.

Krompiri

U prosjeku, krompir može sadržavati oko 15 µg/gram nikotina. “Sazrijevajući i zeleni krompiri sadrže veću koncentraciju nikotina (oko 42 µg/gram), ali srećom tada je manje vjerojatno da će ih konzumirati. Međutim, ako odlučite zgnječiti krompire ili ih napraviti u pire, koncentracija nikotina može porasti do 52 µg/gram.

Cvjetača

Iako cvjetače zapravo nisu u obitelji noćrka, ipak sadrže oko 16,8 µg/gram nikotina.

Zelena paprika

Iako nije puno, ali zelena paprika može sadržavati između 7,7 i 9,2 µg/gram nikotina.

Paradaiz

Iako nezrele rajčice obično sadrže veću koncentraciju nikotina, kako sazrijevaju koncentracija im pada. Prosječna rajčica koju ćete pronaći u supermarketu vjerojatno sadrži oko 7,1 µg/gram nikotina.

Čaj

Čaj je također dio obitelji noćurka. Neki skuhani i instant čajevi (i crni i zeleni) mogu sadržavati nikotin. Obično se koncentracija nikotina u čajevima kreće od 100 do 285 µg/gram, znači da biste trebali popiti puno napitaka da biste osjetili bilo kakav učinak.

Čega se kloniti

Studija objavljena u Nicotine and Tobacco Research proučavala je prehranu onih kojima je bilo teže prestati pušiti.

Utvrđeno je da mesni proizvodi, kafa i alkohol poboljšavaju okus cigareta. Stoga bi vas konzumiranje ovih stvari moglo podsjetiti na pušenje i riskirati povratak bolesti.

Vrijedi razmisliti o stvarima koje povezujete s cigaretom. Na primjer, jutarnja kavf i cigareta popularan su spoj.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()