Afrička kuga trese region: Početak kraja uzgoja svinja?

Bolest se širi isključivo zbog ljudske nemarnosti

26.07.2023. 19:28
  • Podijeli:

Kina, SAD i Evropa svi se bore s istim problemom. Odbranio se nije ni region. Sa afričkom kugom svinja bore se uzgajivači u Srbiji. Prvi put na ovom području registorvana je 2019.godine. Situacija nepovoljna. Zaraza se proširila na 30 opština u 918 gazdinstva. Više od 12.000 svinja je eutanazirano. Farmeri u strahu.

Oliver Stanković ovim poslom bavi se uanzad sedam godina dok trenutno na farmi ima više od devet hiljada grla svinja različitih kategorija.

‘’Situacija je izrazito zastrašujuća. Svi mi farmeri smo uplašeni. Bolest je jako ozbiljna i jako se dugo približavala našoj zemlji,’’ rekao je Oliver Stanković  dipl. inž. stočarstva.

Ništa bolje nije ni u susjednoj Hrvatskoj. Zaraza se širi dok je Vlada izdvojila 7,5 miliona evra pomoći proizvođačima. Na području čitave BIH potvrđeni su slučajevi afričke svinjske kuge. Zaraza iz dana u dan pustoši svinjski fond od Bijeljine, preko Gradiške do Lijevča. Situacija ni malo optimistična.

‘’Situacija je neizvjesna. Loša je i ne možemo nikakve prognoze davati,’’ ističe Dragan Knežević direktor JU Veterinarski institute Republike Srpske ‘’Dr Vaso Butozan’’.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BIH navode kako kraj epidemije neće biti uskoro.

‘’Plašim se da će ovo biti početak kraja ove proizvodnje možda sve do onog momenta dok se ne pronađe vakcina za ovu bolest,’’ Saša Bošković direktor Kancelarije za veterinarstvo BIH.

Odgovorni uzgajivači kao i nadležni, saglasni su u jednom – neophodna je odgovornost.

‘’Situacija na terenu nam govori da se bolest širi isključivo zbog ljudske nemarnosti. Prije svega, niska je svijest kod ljudi o bolesti,’’ smatra naš sagovrnik sa početka priče Oliver Stanković.

Od nadležnih apel i poruka da je najvažnija odbrana.

‘’Da ne odlažu leševe na nepredviđena mjesta, da prijavljuju svaku situaciju koja ukazuje na sumnju na bolest, da ni slučajno bilo ko ne pomisli da nelegalno transportuje životinje,’’ upozoravaju iz  direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske.

U cilju što efikasnije borbe protiv ove zarazne bolesti, predstavnici Ambasade Kine u BIH donirali su sredstva i opremu u vrijednosti nešto više od 20.000 maraka Veterinarskom institutu Republike Srpske.

Za ovu vrstu bolesti, vakcina ne postoji ali mnoge uzgajivače obradovala je vijest, da je Vlada Vijetnama u ponedjeljak odobrila dva cjepiva domaće proizvodnje i to za komercijalnu upotrebu. U najavi je i mogućnost izvoza. Mnogima je ovo posljednja šansa za spas. A do tada je samo i isključivo u odgovornost na pojedincu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()