Zloupotrebe u "GRAS-u": Petroviću četiri godine zatvora

Bivši šefa Turističke poslovnice KJKP "GRAS" Branislav Petrović proglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, te krivotvorenje službene isprave

15.12.2022. 11:47
  • Podijeli:
sudija sud bl.jpg Foto: UNA

Vrhovni sud Federacije BiH osudio je bivšeg šefa Turističke poslovnice KJKP "GRAS" Branislava Petrovića na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te krivotvorenja službene isprave.

Kako je saopštilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu Petroviću je na teret stavljeno da je, zajedno sa pokojnim direktorom KJKP "GRAS" Ibrahimom Jusufranićem, od 2002. do 2016. godine zloupotrijebio ovlašćenja koja je dobio od Jusufranića.

"Kao predsjednik Komisije, koja je imala zadatak da provede postupak pružanja marketinških usluga za GRAS, dezavuisao je Upravni odbor GRAS-a, tako što je krivotvorio i izvještaj i zaključak da je najpovoljniji ponuđač po raspisanom tenderu firma "Hellner&More" GmbH iz Hamburga sa podružnicom u Sarajevu, iako to nije bila", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jetakve krivotvorene podatke Upravni odbor GRAS-a je usvojio smatrajući da je riječ o istinitim.

"Budući da je optuženi Petrović bio neformalni direktor firme "Hellner&More", nezakonito joj je pribavio dobit od reklama u procentu od 60 posto, a 40 posto GRAS-u", navodi Kantonalno tužilaštvo.

Istovremeno, Petrović je, obavljajući dužnost šefa marketinga GRAS-a, bez odobrenja direktora, zaključivao ugovore o iznajmljivanju i prodaji reklamnih površina sa firmom "Hellner&More", dajući im popuste te u konačnici i omogućio nezakonitu korist firmi u iznosu od 55.750 KM.

"Također se tereti da je polovinom 2006. godine u prostorijama firme "Hellner&More", a kako bi prikrio navedene radnje, naknadno uputio dopise GRAS-u za odobravanje popusta, a sve u cilju stvaranja privida i zablude nadležnih organa da je GRAS izvršio naplate u skladu sa prethodno odobrenim popustima na cijene propisane važećim cjenovnicima", dodaje se u saopštenju.

Inače, Kantonalni sud u Sarajevu je u dva navrata donosio odbijajuću presudu u ovom predmetu, smatrajući da se radi o već presuđenoj stvari.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()