Završena istraga tragedije u Drvaru: Optužen da je pijan vozio 118 km/h!

Podignuta optužnica protiv Đorđa Rodića iz Drvara zbog izazivanja saobraćajne nesreće nakon koje je preminuo njegov sugrađanin Luka Matić

18.06.2023. 12:50
  • Podijeli:
Passat u kojem je stradao Luka Matić Foto: UNA
Passat u kojem je stradao Luka Matić

Kantonalno tužilaštvo u Livnu okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Đorđa Rodića (25) iz Drvara jer je pijan izazvao saaobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio njegov sugrađanin Luka Matić (37).

Vladimir Šljivić, službenik za informisanje KT Livno, za Unu kaže da je Rodiću na teret stavljeno teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja za koje je zakonom zaprijećena kazna od najmanje godinu dana zatvora.

"Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Livnu, a izjašnjenje o krivnji zakazano je za 26. jun", rekao je Šljivić za Unu.

Nesreća se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 časova u ulici Jove Kecmana u Drvaru kada je Rodić izgubio kontrolu nad "mercedesom" i zakucao se u Matićev "passat".

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu. Dva mjeseca je proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, preživio dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

U optužnici se navodi da je Đorđe Rodić u trenutku nesreće vozio brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje ograničenje iznosi 50 km/h. Bio je pod dejstvom alkohola i u organizmu mu je izmjereno 1,46 g/kg.

Mercedes kojim je upravljao Đorđe Rodić (Ustupljena fotografija)

"Grubo kršeći propise, optuženi je ugrozio javni saobraćaj, iako je bio svjestan da tako može dovesti u opasnost život ljudi. Na to je i pristao tako što je upravljao prevoznim sredstvom s koncentracijom alkohola u organizmu od 1,46 g/kg, nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u odnosu na dozvoljenu brzinu u naselju od 50 km/h", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Rodić usljed navedenog izgubio kontrolu nad "mercedesom".

"Vozilom je prešao u lijevu stranu kolovoza na kojoj se pravilno kretao "passat", kojim je upravljao Matić. Prednjim lijevim dijelom "mercedesa" udario je u prednji lijevio dio "passata". Posljedicom toga Matić je zadobio teške povrede usljed kojih umire 20. oktobra 2022. godine u SKB Mostar", navodi se u optužnici u koju je Una imala uvid.

Podsjetimo, kritičnog dana Matić je završio s poslom i krenuo kući. Sa parkinga se uključio u ulicu Jove Kecmana i vozio je svega nekoliko metara kada mu je u susret naišao "mercedes" i udario u njegov "passat". Od silne udara oba vozila su sletjela s puta. Matić je ostao zaglavljen u smrksanom vozilu i ekipa Hitne pomoći jedva je uspjela da ga izvuče iz olupine. Rodić je u nesreći zadobio lakše povrede. Sutradan je uhapšen, saslušan u svojstvu osumnjičenog i pušten da se brani sa slobode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()