Višković pred sudom: Ne znam ko će vratiti kredit!

Na suđenju Aleksandru Džombiću kao svjedoci odbrane ispitani premijer RS Radovan Višković, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i direktor "Alumine" Mile Matić

18.10.2022. 12:56
  • Podijeli:

Izgradnja kotla i prelazak sa jednog na drugi energent spasila je zvorničku "Aluminu", ali i veliki broj radnih mjesta i firmi koje s njom sarađuju, izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je saslušan kao svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem premijeru RS Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odbora Investiciono-razvojne banke RS da preduzeću "Energolinija" dodjele kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka, iako je znao da je ta firma prezadužena. Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena (izgradnja kotla), dok je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Na pitanje Džombićevog advokata Zorana Bubića, Višković je u sudnici pojasnio da je u to vrijeme radio kao izvršni direktor Sektora za saobraćaj u kompaniji "Boksit" iz Milića koja je godinama poslovala sa Fabrikom "Birač". Detalji oko dodjele kredita mu nisu poznati, ali je naglasio da sve te firme imaju ogroman značaj za RS, a posebno zvornički region.

Fabrika "Birač" je vještački podijeljena

"Fabrika "Birač" je vještački podijeljena. Samo je tadašnjim vlasnicima iz Litvanije poznato zašto su je podijelili u više "ćerki" firmi (Alumina, Energolinija, Mehanika, Alusil). To je kao da podijelite jedan organizam. To je cjelina, firme koje se nalaze u jednom krugu i koje ne mogu jedna bez drugih", rekao je Višković.

On kaže da se sjeća da je u periodu 2011. i 2012. godine bilo problema sa poslovanjem "Alumine" i da je postojala opasnost da prestane s radom, jer su energenti, odnosno gas postajali preskupi. Pokušavalo se, kaže, na mazut i lož ulje, što nije bilo isplativo pa se došlo do toga da se gradi peć na ugalj što je, kako kaže, spasilo kompaniju.

"Ponosan sam na "Aluminu". To je danas kompanija koja najviše izvozi. Od nje zavisi oko pet do šest hiljada ljudi, pa i 15 do 20 hiljada ako dodate i njihove porodice. Plate radnika su oko 1.200 KM imaju i 13 platu. I Vlada na čijem sam čelu je toj firmi 2019. godine izlazila u susret sa pozajmicom od 10 miliona KM, što je uredno vraćeno za 12 mjeseci uz kamatu od četiri odsto", rekao je Višković.

Na pitanja republičkog tužioca Radenka Jankovića premijer je rekao da mu je poznato da je sporni kredit od 19,4 miliona isplaćen "Energoliniji", koja je otišla u stečaj, te da je čuo priče da im je zahtjev za kredit prethodno odbijen.
Janković je upitao Viškovića da li zna ko će vratiti kredit:

- Ne znam. Zašto bih ja to znao?" - odgovorio je Višković.

- Znači ostaće nevraćen?

- Ne znam!

Kredit 100% bio opravdan

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović tokom svjedočenja je takođe isticao koliko veliki značaj "Alumina" ima za tu regiju. Potvrdio je da je u to vrijeme potpisao pismo podrške, upućeno Vladi RS i IRB RS, kojim je ukazivano na značaj investicije za koju je "Energolinija" tražila kredit. Ispričao je i da da je prisustvovao na više sastanaka na kojima se pričalo o snabdijevanju "Alumine" energijom.

"Mjesečno su na gas trošili između 7 i 7,5 miliona maraka. Izgradnjom kotlova na ugalj bi došli do toga da mjesečno na gas troše 2 miliona maraka, plus još 2 miliona za ugalj, čime se može uštedjeti od 3 do 3,5 miliona KM. Kao gradonačelnik sam smatrao da im se treba pomoći, jer je mnogo ljudi i firmi naslonjeno na njih", rekao je Stevanović.

On kaže da se može konstatovati da je kredit "Energoliniji" zapravo bio kredit za cijelu grupaciju, te da je po njegovom mišljenju to 100% bilo opravdano.

Tužilac je potom upitao da li je kredit odobren čitavoj grupaciji, što je Stevanović neigrao. Dodao je da su "Alumina" i "Alusil" bili jemci. Međutim, nije mogao da se izjasni ko je vraćao kredit i koliko je vraćeno.

Umjesto dva, napravljen je samo jedan kotao

Direktor "Alumine" Mile Matić u sudnici je rekao da za njega nije problem odobravanje kredita, već da li je namjenski utrošen. Dodao je da je kontrolor iz IRB RS rekao da je "Energolinija" trebala napraviti dva kotla, a napravili su samo jedan. Drugi je, kako kaže, napravila "Alumina" iz vlastitih sredstava.

"Firma "Alumina" je servisirala taj kredit dok "Energolinija" nije otišla u stečaj. Platili smo preko 6 miliona. Jemac je bio i "Alusil", ali je "Alumina" plaćala anuitete, a onda smo prestali jer smo pred sudom dokazali da smo kao jemac prevareni", rekao je Matić.

Litvanske firme "Alumini" duguju 122 miliona maraka

Pojasnio je i da je Fabrika "Birač" u aprilu 2013. otišla u stečaj, te da je "Alumina" njena "kćerka" firma. Smatra da su bivši vlasnici iz Litvanije, koji su upravljali firmom od 2003. do aprila 2013. godine, to radili veoma loše, te da su napravili glupost podijelom cijelog sistema u više firmi.

"Litvanci su pojedine firme osnovali i u Kaunasu i praktično su izvlačili novac. Od litvanskih firmi prema "Alumini" su ostala neplaćena 122 miliona maraka", rekao je Matić.

Kredit do danas nije vraćen

Podsjetimo, optužnica Džombića tereti da je kao predsjednik Vlade RS vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odora IRB da "Energoliniji d.o.o" Zvornik dodjele kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka iako je, kako se navodi, znao da je ta firma prezadužena i da neće moći vraćati sredstva.

Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena, dok je ostatak iznesen iz BiH. "Energolinija" je obaveze po kreditu isplaćivala samo do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela "Alumina", koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo. Kredit do danas nije vraćen, rate je prestala plaćati i "Alumina", koja je bila sudužnik, a ukupni dug iznosi 24.170.510 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()