Uhapšen Adnan Ćatić, povratnik sa sirijskog ratišta

Ćatića su uhapsili službenici SIPA-e u saradnji sa Graničnom policijom BiH i OSA-om

18.11.2023. 11:22
  • Podijeli:
sipa-zoran-grizelj-pixsell-1666266918874.webp Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

Jutros je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu uhapšen Adnan Ćatić, osumnjičeni za terorizam. Njegov povratak sa sirijskog ratišta preko Turske su pratile obavještajne i sigurnosne agencije što je rezultiralo hapšenjem.

Ćatića su uhapsili službenici SIPA-e u saradnji sa Graničnom policijom BiH i OSA-om.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za Klix.ba je kazao da se radi o osobi koja je povratnik sa stranog ratišta i da je učestvovao u organiziranju grupe ljude da bi vršili terorističke aktivnosti, a o svemu su upoznate sve nadležne agencije i institucije.

"Nastavljamo pratiti sve osobe bezbjednosno interesantne s posebnim akcentom na ljude koji su povratnici sa stranih ratišta. Naglašavam da je meni na prvom mjestu bezbjednost naše djece. Oprezan sam i zbog ljudi koji nam trebaju doći iz Gaze i tražim da se izvrše sve potrebne provjere da bi izbjegli bilo kakve neželjene događaje", rekao je Nešić.

Ćatić je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Organizovanje terorističke grupe", "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi sa krivičnim djelom "Terorizam" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Za njega se sumnja da je godinama bio pripadnik ISIL-a na stranim ratištima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()