Ubijen načelnik krim policije u Prijedoru

Radenko Bašić, načelnik SKP PU Prijedor, ubijen u naselju Pećani, ubica u bjekstvu

21.03.2022. 08:10
  • Podijeli:
prijedor-ubistvo-una2.jpg

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je jutros ispred svog stana u naselju Pećani, saznaje UNA.

Na Bašića je iz vatrenog oružja pucao nepoznati muškarac, koji se odmah dao u bjekstvo. Policija je blokirala cijeli grad i u toku je potraga za napadačem. Kako saznajemo Bašić je jutros krenuo na posao, kada ga je nepoznati muškarac sačekao i pucao u njega.

Iz PU Prijedor potvrđeno je da im je jutros u 6.53 časova prijavljeno da je došlo do ubistva u naselju Pećani.

"Pod nadzorom tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor preduzimaju se mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave", saopšteno je iz policije.

Kako saznajemo, Radenko Bašić ubijen je s leđa, na 200 metara od zgrade u kojoj živi sa porodicom, u trenutku kada je pješice krenuo na posao. Ubica ga je sačekao na jednom mostu, nakon čega je trčeći pobjegao sa mjesta zločina.

U MUP-u radio tri decenije

Prijedorčani sa kojima smo razgovarali kažu da su u šoku.

"Naravno da smo u strahu. Šta građani da očekuju, kada na putu za posao neko ubije načenika kriminalističke policije", zapitali su se stanovnici Prijedora sa kojima smo razgovarali.

Iza ubijenog policijskog načelnika, koji je u MUP-u radio više od tri decenije, ostala su supruga i dva sina.

Reporteri UNE koji su na mjestu zločina javljaju da su ulazi u Prijedor blokirani policijskim punktovima, a da se vozači kontrolišu i u susjednim opštinama. U Prijedor je poslata i Specijalna antiterostički jedinica MUP-a RS, čiji pripadnici se nalaze na punktovima u samom gradu.

Kako javljaju naši reporteri Radnko Bašić je ubijen s leđa jednim metkom u glavu iz pištolja.

Saznajemo da je ubica na sebi imao crnu jaknu s kapuljačom. 

Inače, Bašić živi u lameli B u naselju Pećani.  

Reporteri UNE javljaju da je ubica Bašića dočekao na malom pješačkom mostiću na putu od Pećana prema PU Prijedor, a nakon ispaljenog hica bježao prema zgradi u kojoj inače živi žrtva. Inače mostić se nalazi i 200 metara od Osnovne škole Dositej. 
 
Policija je provjerava sva lica koja se mogu dovesti u vezu sa ovim slučajem.

Prema dosadašnjim saznanjima ubistvo se isključivo dovodi u vezu s poslom koji je obavljao Bašić.  

Kako javljaju reporteri UNE, u Prijedoru se nalaze tri policijske glavešine MUP-a RS. Prije svega su to direktor Policije RS Siniša Kostrešević, načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS Mladen Marić, te direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan.

Istragu ubistva Bašića vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS u saradnji s Javnim tužilaštvom RS. 

Težak dan za sve stanovnike Prijedora

Direktor Policije RS Siniša Kostrešević na posebnoj konferenciji za medije u Prijedoru izjavio je da je današnje ubistvo težak udarac na policiju RS. 

"Ovo je udarac i na državu, jer napad na policiju je napad i na državu. Svi građani ovog grada znaju da se radi o jednoj vrlo čestitoj osobi i velikom profesionalcu i zato je teško pričati o tome. Mogu samo reći da su svi kapaciteti stavljeni na raspolaganje. Uprava za organizirani kriminal zajedno s PU Prijedor maksimalno radi na rastljavanju ovog krivičnog djela, a uz podršku Javnog tužilaštva RS. Sve policijske agencije u BiH, a i u regionu su alarmirane i stavljene su na raspolaganje svi policijski i istražni resursi. Prevrnuti ćemo svaki kamen ali ovaj događaj neće ostati neriješen", poručio je Kostrešević. 

Dodao je da lično smatra kako je ovo posebno težak dan za sve stanovnike Prijedora. 

"Teško je govoriti o detaljima, istraga je u toku i radi se o vrlo osjetljivoj fazi. Svaka informacija data može biti kontraproduktivna, radimo maksimalno i sigurno nećemo odustati", naglasio je Kostrešević. 

Prema njegovim riječima veliki broj osoba je priveden u Prijedoru, Banja Luci, ali i u široj regiji.  

"Ovo neće stati danas, sigurno nećemo stati dok ovaj slučaj ne riješimo. Sad ne možemo pričati o detaljima, sve što kažemo može biti kontraproduktivno. Lično sam poznavao čovjeka i teško mi je da pričam o njemu. Radi se o jednom od najčestitijih policajaca i izuzetnom policajcu koji je imao samo posao i kuću. Sve mu je to bilo. Radenko je bio policajac 29 godina, mnogo i dugo je radio svoj posao. Bilo kakva priča o njegovom radu je suvišna", zaključio je Kostrešević. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()