Sky mafija: Pretresi SIPA-e u Lukavcu i Tuzli, uhapšena jedna osoba zbog pranja narkonovca

Pranje novca

04.06.2024. 09:44
  • Podijeli:
sipa-zoran-grizelj-pixsell-1666266918874.webp Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su, u sklopu operativne akcije „Plaza“, na području Lukavca realizovali pretrese na pet lokacija, te pretres sefa u jednoj banci u Tuzli. Tom prilikom pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka i to mobilni telefoni, gotov novac veće vrijednosti, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom “Pranje novca” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Operativna akcija se provodi na osnovu provedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je vršila prevoz i distribuciju opojne doge „Kokain“ u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope i šire, te vršila pranje novca u višemilionskim iznosima stečenog opisanim kriminalnim aktivnostima i čiji pripadnici su tokom izvršenja krivičnih djela komunikaciju ostvarivali putem Sky ecc aplikacije.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Lice lišeno slobode će biti ispitano u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu lica odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()