Sarajlije "mamile" gej muškarce u stanove pa ih pljačkali uz prijetnju da će sve reći njihovim porodicama

Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je za Detektor advokatica oštećenih Đana Dalač

19.06.2024. 19:49
  • Podijeli:
opcinski_sud_dojava_bomba_foto_armin_durgut_pixsell-1663754650333.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu zatvora jer su u nekoliko navrata počinili razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je za Detektor advokatica oštećenih Đana Dalač.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Nermin Keranović pojasnio je da je Mulaliću sredinom juna izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena, počinjenih u sticaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Dodao je da se osuđeni Mulalić nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

"Prilikom zaključenja Sporazuma o priznanju krivice Tužilaštvo se vodilo stavom oštećenih i svim okolnostima koje je cijenilo da opravdavaju pregovaranje o krivici. Optuženi su priznali izvšenje krivičnih djela na način opisan u optužnici", rekao je tužilac Keranović.

On je kazao da je Općinski sud u Sarajevu krajem maja 2024. Bilala proglasio krivim za razbojništvo, a njegov advokat Amir Hadžić potvrdio je da je i on potpisao sporazum, nakon kojeg mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Detektor je ranije pisao da je protiv njih potvrđena optužnica, prema kojoj je Mulalić od sredine oktobra 2023. godine pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gej i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.

"Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal", ranije je navelo Tužilaštvo KS.

Prema optužnici, Mulalić je ucjenjivao jednog od oštećenih time da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom "Special police".

Na ovaj način Mulalić i Bilal su stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka.

Općinski sud u Sarajevu donio je 2022. prvostepenu presudu za diskriminaciju protiv tadašnje kantonalne zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević jer je na svom Facebook profilu napisala da "LGBTIQ osobe treba izolovati i skloniti iz društva".

Detektor je ranije objavio dokumentarni film "Četiri zida" o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, te zastrašivanjima s kojima se suočavaju. Film donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i regionu, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada usmjerenih na ovu zajednicu od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()