Razbijena kriminalna grupa koja je krijumčarila pakistanske migrante iz BiH u Španiju

Balkansku rutu koristila je sada raspuštena kriminalna grupa za organizovanje tajnih migracijskih putovanja za pakistanske državljane

26.12.2022. 13:33
  • Podijeli:
španija policija profimedia-1664104902743.webp Foto: Profimedia

Španska nacionalna policija razbila je kriminalnu organizaciju koja je omogućila neregularni ulazak pakistanskih imigranata iz Bosne i Hercegovine u Španiju balkanskom rutom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je u saopćenju od 22. decembra otkrilo da su pakistanski imigranti bili primorani da ovoj organizaciji plate između 12.000 i 20.000 eura svaki, prenosi SchengenVisaInfo.com.

"Njihov put je završio u Barceloni, gde je organizacija našla smeštaj i prijevoz za njih do Korunje i Hueske kako bi nelegalno radili kao zaposleni u restoranima i supermarketima", navodi se u saopćenju.

Prema podacima Ministarstva, obavljena su dva ulaska i tri inspekcije, što je dovelo do hapšenja osam osoba, tri u Korunji, dvije u Alicanteu, dvije u Barceloni i jedna u Huesci. Istovremeno, agenti su presreli osam mobilnih telefona, kompjutersku memoriju, opremu i razne dokumente.

Balkansku rutu koristila je sada raspuštena kriminalna grupa za organizovanje tajnih migracijskih putovanja za pakistanske državljane. Ova ruta je poznata po migrantima koji iz zemalja poput Pakistana i Irana bježe u Tursku, jer mnogi od njih stižu do Bosne i Hercegovine, gdje se okupljaju na granici sa Hrvatskom, čekajući da pređu u Evropu.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu, članovi ove organizacije pod nazivom "Passadores" vodili su migrante pješice kroz planine koje razdvajaju Bosnu i Hrvatsku prije nego što su prebačeni u Italiju da bi završili u Barceloni. Takvo putovanje je obavljeno vozilima članova organizacije koja se nalazi u Španiji, uz plaćanje do 20.000 eura za cijelo putovanje.

Štaviše, po dolasku u Barcelonu, drugi članovi organizacije bili su odgovorni za smještaj i transport ovih pakistanskih migranata u Huescu i A Coruñu, s namjerom da ih nelegalno zapošljavaju u supermarketima i restoranima. To znači da im je kriminalna grupa osigurala ne samo put, već i posao.

Istragom koju je sprovela španska policija obavljena su i dva ulaza i kućne kontrole, još jedna u Hueski i jedna u Korunji. Zatim su obavljene tri inspekcije rada – jedna u restoranu u A Coruñi, druga u restoranu u Huesci i treća u supermarketu u glavnom gradu Huesca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()