Rat klanova na ulicama Sarajeva: Ko su Ismail Abdo i Rawa Majid i kakve veze imaju sa ubijenm Harrisom Osterdahlom

Riječ je o sukobu unutar kriminalne mreže Foxtrot

01.11.2023. 10:30
  • Podijeli:
Rawa Majid i Ismail Abdo_foto_CH Cropped-654216afbc227.webp Foto: Crna Hronika

Sinoć se u Sarajevu desila mafijaška likvidacija koja je povezana sa ratom švedskih kriminalnih klanova.

Riječ je o sukobu unutar kriminalne mreže Foxtrot. Svjetski mediji pišu o mafijaškom ratu koji se vodi na ulicama Stockholma i Uppsale.

Pored Švedske, njihovi mafijaši su se pucali i u Istanbulu, a sukob se prelio i u BiH.

Opasan švedski klan se nakon svađe dvije vođe podijelio na dvije strane. Jedni su vjerni Rawa Majidu (Kurdish Fox), a drugi Ismailu Abdi (Snowman).

Prema pisanju švedskih medija, sinoć likvidirani Harris Österdahl bio je blizak saradnik Rawa Majidu.

U posljednjih mjesec dana u sukobu ove dvije kriminalne grupe poginulo je najmanje sedam osoba, a članovi porodice i Majida i Abde su pobjegli iz Švedske.

Informacije govore i da su Rawa Majid i Ismail Abdo pobjegli iz države u kojoj vode kriminalne grupe.

Od avgusta 2020. godine Majid se nalazi u bjekstvu, te je sa nekoliko bliskih saradnika pobjegao u Tursku. Turske ga vlasti, međutim, nisu htjele izručiti Švedskoj.

Foxtrot se ne bavi samo trgovinom drogom. Njihovi poslovi uključuju i prodaju oružja, kao i pljačke u Švedskoj. Uglavnom regrutuju osobe između 25 i 35 godina starosti, a većinu regruta nalaze u migrantskim porodicama.

Zbog likvidacije Harrisa Österdahla u Sarajevu je slobode lišen državljanin Švedske.

Harris Osterdahl (30) je poznat po brojnim krivičnim djelima u Švedskoj. 2017. godine je osuđen kao jedan od vođa kriminalne grupe. Njihova grupa bavila se trgovinom drogom, a Österdahl je osuđen na četiri godine zbog podmićivanja, nedozvoljene vožnje, droge, oružja, dopinga. Švedski mediji pišu i da je 2013. godine bio tri puta osuđen.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()