Prodavali polovne stvari, pa ostali bez kinte na računu

PU Doboj upozorava na prevare preko aplikacije s lažnim logom "BH Pošta"

25.01.2023. 13:43
  • Podijeli:
online kupnja_PIXABAY-1668428724311.webp Foto: Pixabay

Dobojska policija upozorila je građane da su u posljednjih nekoliko dana zabilježene dvije prevare u kojima su građani ostajali bez novca na svojim bankovnim računima tako što su lične podatke unosili u aplikaciju sa lažnim logom "BH pošta", na koju su ranije upozoravali i iz te kompanije.

U policiji navode da su im se javile dvije žrtve prevare iz Doboja i Broda. Naime, oni su preko internet oglasnika prodavali određenu polovnu robu (pneumatike i hranilicu za bebu). Kontaktirali bi ih nepoznati kupci i kada bi dogovorili detalje oko cijene, "kupci" bi im putem "WhatsApp-a" poslali link preko kojeg navodno mogu završiti prodaju. Međutim, ubrzo bi ostali kompletnog iznosa na tekućem računu.

"Nepoznato lice ili više njih je vršilo prevaru na način da je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari kontaktiralo oštećena lica. Nakon što se dogovore oko prodaje, putem mobilne aplikacije "WhatsApp" kupac im je dostavilo link sa lažnim logom "BH pošta" i tražio da popune navodnu aplikaciju. Kada bi unijeli lične podatke kao i podatke s tekućeg računa, sa njihovih računa je skinut sav novac", rekla je portparol PU Doboj Dragana Kerkez.

Ona kaže da policija intezivno radi na otkrivanju i identifikovanju počinilaca, ali istovremeno apeluje na građane da ne nasjedaju na tu vrstu prevara.

"Prevare je moguće prepoznati po tome što se "kupci" javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, putem mobilnih aplikacija "Viber" i "WhatsApp", a tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla", navode u PU Doboj.

U policiji apeluju na građane da ukoliko putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim licima, da ne šalju svoje lične i bankovne podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Više informacija o raznim vrstama prevara građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS ovdje, preko koje ujedno mogu da prijave ovakve ili slične prevare.

Na konkretan vid prevare "BH Pošte" su ranije upozoravale na svojoj zvaničnoj stranici, što možete pronaći na ovom linku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()