Otac bebe koja je ispala osoblju bolnice u Foči, bit će osuđen na 5.000 KM zbog davanja mita

Sporazum je danas u Okružnom sudu Banjaluka prihvatio sudija Siniša Marković i izricanje presude zakazao za srijedu

06.11.2023. 16:45
  • Podijeli:
Danijel i Jovana Vesic-64fee61bc4a73.webp Foto: Una

Danijel Vesić, otac bebe koja je zadobila teške povrede kada je u augustu prošle godine medicinskom osoblju bolnice u Foči pala na pod, sklopio je sporazum sa tužilaštvom i priznao krivicu za davanje mita.

Sporazum je danas u Okružnom sudu Banjaluka prihvatio sudija Siniša Marković i izricanje presude zakazao za srijedu.

Predviđeno da Vesić bude osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM.

Vesić je danas u sudnici istakao da beba ima 14 mjeseci i da je oporavak protekao uredno, te da je sada dobro.

Optužnicom Tužilaštva RS-a su pored Vesića za davanje mita, obuhvaćeni i doktor ginekologije u JZU "Univerzitetska bolnica Foča" Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović i to za krivično djelo primanje mita.

Postupak protiv Vesića i drugo dvoje optuženih je danas razdvojen, a odbrana Čančara i Sokolović je najavila da i oni pregovaraju sa tužilaštvom o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Tužilac Goran Glamočanim je danas, prilikom obrazlaganja zaključenog sporazuma sa Vesićem, istakao da su cijenjene sve okolnosti ovog slučaja - korektno držanje optuženog tokom krivičnog postupka, da je još u toku istrage priznao djelo, da se obavezao na potpuno i istinito svjedočenje protiv drugih dvoje optuženih, kao i njegove porodične prilike.

Prema navodima iz optužnice, kritični događaj se desio 18. augusta 2022. godine između devet i 10 sati, a Čančar se tereti da je djelo počinio u svojstvu službenog lica, kao načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva, odnosno specijalista ginekologije i akušerstva u navedenoj bolnici u Foči, a Sokolović u svojstvu odgovornog lica, kao ginekološko-akušerska sestra.

"Pacijentkinja J. V. je u ovu bolničku ustanovu primljena radi porođaja i postporođajnog oporavka. Nakon što je Sokolović organizovala i izvršila prijem pacijentkinje i pošto je Čančar obavio pregled, u ordinaciji je primio Danijela Vesića, muža pacijentkinje J. V. Prilikom razgovora mu je saopćio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi njegovu suprugu trebalo da porodi sutradan carskim rezom, nakon čega je Vesić iz novčanika izvadio 400 KM i predao Čančaru", stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je potom rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović.

"U prisustvu Čančara, predao joj je 100 KM u jednoj novčanici. Na taj način primili su navedene novčane iznose kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman i njegu pacijentkinje J. V., a koje su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, morali izvršiti", zaključeno je u optužnici.

Nakon porođaja beba je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()