Odbijena optužba protiv doktora Darka Golića

Osnovni sud dobio odbijajuću presudu za polno uznemiravanje pacijenta, jer oštećeni nije podnio prijedlog za krivično gonjenje

22.09.2022. 15:07
  • Podijeli:
Darko Golic foto Glas Srpske-1663851982548.webp Foto: Glas Srpske

Osnovni sud u Banjaluci donio je odbijajuću presudu Darku Goliću, bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske koga je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci optužilo za polno uznemiravanje pacijenta, piše Mondo.

Prema navodima portala odbijajuća presuda je donesena jer se radi o krivičnom djelu koje se goni po prijedlogu oštećenog. Kako prijedloga nije bilo u zakonom propisanom roku donesena je odbijajuća presuda. Ta odluka nije pravosnažna i obje strane u postupku imaju pravo žalbe.

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je seksualnom zlostavljao 36-godišenjg pacijenta koji je 40 dana u komi u UKC RS. Mjesec dana je proveo u pritvoru, a optužnica je podignuta u aprilu 2021. i Golić se izjasnio da nije kriv. Prvo ročište je održano juče, ali je bilo zatvoreno za javnost i mediji nisu mogli da prisustvuju suđenju zbog osjetljivosti predmeta i zaštite žrtve.

Prema informacijama iz optužnice medicinsko osoblje Klinike je zateklo Golića kako ljubi pacijenta u predjelu lica. Golić se tokom postupka branio ćutanjem, ali je istakao da smatra da je neosnovano uhapšen. To je pobijali 16 svjedoka, medicinsko osoblje s Klinike, tvrdeći da su Golića zatekli nagnutog nad licem pacijenta kako ga ljubi.

Sam pacijent se nije sećao toka događaja, dok je njegova supruga u istrazi izjavila da je vidjela optuženog kako u obraz ljubi njenog muža, koji je Golićevim ulaskom u sobu bio vidno uznemiren.

Vještačenja bioloških tragova pokazalo je da je Golićev DNK pronađen na naočarama pacijenta, plahti na kojoj je ležao, kao i peleni za presvlačenje odraslih.

U ranoj fazi istrage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, za koje je najmanja zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora, ali je djelo kasnije prekvalifikovano u krivično djelo polnog uznemiravanja koje se goni po prijedlogu žrtve.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()