Mito i korupcija: Veterinarski inspektor uhapšen s označenim novčanicama

SIPA je na području Orašja uhapsila Mladenka Andrića, graničnog inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH

12.01.2023. 09:42
  • Podijeli:
mito-korupcija-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Mladenko Andrić (59) iz Brčkog, granični inspektor Kancelarije za veterinarstvo BiH, uhapšen je zbog sumnje da je primio mito kako bi, bez detaljne kontrole, omogućio prelaz granice kamionu sa namirnicama životinjskog porijekla, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Andrića su, na području Orašja, uhapsili policijski službenici SIPA i to nakon što je uzeo novac u označenim novčanicama koji je pronađen i oduzet.

"Tužilaštvo BiH i SIPA vode istragu koja se odnosi na koruptivna krivična djela, a prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni, kao veterinarski inspektor i ovlašteno lice na dužnosti na graničnom prelazu, primio dar u novčanom iznosu kako bi bez potrebnih detaljnih kontrola koje su propisane, omogućio prelaz granice za teretno vozilo, a time i promet namirnica životinjskog porijekla, za koji su potrebne dozvole i uvjerenja, a nadzor na navedenim prometom vrši Kancelarija za veterinarstvo BiH", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da će Andrić u zakonskom roku biti predat postupajućoj tužiteljki, koja će ga ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

"Tužilaštvo BiH poziva građane da institucijama i agencijama za sprovođenje zakona prijavljuju koruptivna i nezakonita ponašanja ovlaštenih službenih lica u institucijama, radi krivičnog gonjenja i udaljenja osoba koje zloupotrebljavaju položaj iz institucija i agencija BiH", rekao je Grubešić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()