Lovrenović umakao pravosuđu Hrvatske!

Osumnjičeni u predmetu "Storidž 2" danas je trebao biti izručen u BiH, ali nije zatečen na adresi u Hrvatskoj na kojoj je čekao odluku suda

22.11.2022. 15:03
  • Podijeli:
Policija_vozilo_PU krapinsko-zagorska.jpg Foto: PU krapinsko-zagorska

Iako je za danas bilo planirano izručenje Dušana Lovrenovića (28) iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu to se neće dogoditi još neko vrijeme jer, kako saznaje UNA, bjegunac od BH pravosuđa jutros nije zatečen na adresi boravišta u Hrvatskoj!

Po svemu sudeći umakao je hrvatskim pravosudnim organima, koji su jutros javili nadležnima u BiH da je planirano izručenje odgođeno. Razlog je to što Lovrenović nije zatečen na adresi koju je dostavio pravosuđu Hrvatske, pa će za njim biti raspisana potraga i u toj zemlji.

Lovrenovića preko međunarodne potjernice potražuje Tužilaštvo BiH u okviru Sky predmeta "Storidž 2" radi vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je počinio krivična djela organizovani kriminal, međunarodna trgovina drogom i oružjem, kao i druga krivična djela.

Lovrenović, koji je u aplikaciji Sky koristio alijas "Omladinac", u dokumentima Tužilaštva BiH je osumnjičen kao jedan od organizatora šverca velikih količina marihuane i kokaina. Zajedno s njim kao organizatori grupe označeni su njegov otac Milivoje Lovrenović alijas "Čaruga" koji je bjekstvu i za kojim je i MUP Srbije raspisao potjernicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića, koji je stradao u eksploziji auto-bombe 13. septembra 2020. godine na Novom Beogradu, te Predrag Petković alijas "Perliko" koji se početkom oktobra predao Tužilaštvu BiH i određen mu je pritvor.

Dušan je u bjekstvu bio od septembra prošle godine, kada je realizovana akcija "Storidž 2", da bi u martu bio uhapšen u Hrvatskoj.

U Županijskom sudu Slavonski Brod za UNU je potvrđeno da je prvostepeno rješenje o izručenju doneseno 7. septembra. Rješenje je postalo pravosnažno 5. oktobra nakon donošenja rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kojim je Lovrenovićeva žalba odbijena kao neosnovana.

"Rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske 31. oktobra dopušteno je izručenje Dušana Lovrenovića nadležnim pravosudnim tijelima BiH. Podatak, da li je Lovrenoviću eventualno određen ekstradicioni pritvor ne možemo dati, s obzirom na to da je predmet već dostavljen Ministarstvu pravosuđe i uprave Hrvatske radi izručenja", rekao je ranije za UNU Mladen Koporčić, službenik za informisanje Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Inače, Lovrenović posjeduje državljanstva obe zemlje i upućeni kažu da je sama odluka hrvatskog pravosuđa itekako pozitivan signal jer je donesena na osnovu Ugovora o izručenju između Hrvatske i BiH i to u djelu koji se odnosi na organizovani kriminal. Takođe, za Tužilaštvo BiH je pozitivno i to što je nadležni sud u Hrvatskoj prihvatio dostavljene dokaze, od čega je dobar dio prikupljen dešifrovanjem aplikacija Sky i Anom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()