Ko je i zašto koristio Sky aplikaciju

Objelodanjeni detalji prve optužnice sa dokazima iz aplikacija Sky i Anom

16.12.2022. 13:55
  • Podijeli:
dalibor railic foto tuzilastvo_bih-6389f8884a224.webp Foto: Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH objavilo je optužnicu protiv Dalibora Railića i drugih optuženih za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca i teško ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, što je prva optužnica u BiH u kojoj su korišteni dokazi iz dešifrovanih aplikacija Sky ECC i Anom.

Osim Railića, optuženi su Aleksandar Miljatović (34), kao izvršilac Bašićevog ubistva, njegov kum Igor Repajić (32) kao pomoćnik, zatim Haris Gredelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) i Aleksandar Ivković (37) iz Bijeljine, Željko Simić (43) iz Bijeljine i Goran Gvozden (40) iz Gradiške, koji se terete za trgovinu droge.

Kao što je UNA ekskluzivno pisala ubistvo načelnika prijedorske krim policije opisano je u 14. tački optužnice u kojoj se, između ostalog, navodi da je Railić likvidaciju naručio za 50.000 evra, a motiv je bilo to što mu je Bašić, baveći se policijskim poslom, otežavao da se bavi preprodajom droge u Prijedoru i šire.

Ko je sve imao kriptovane telefone

U optužnici, koja je djelimično cenzurisana, navodi se da su svi optuženi za trgovinu drogom, sem Gredelja, bili korisnici Sky aplikacije, dok je Ivković imao dva kriptovana telefona. Preko njih su komunicirali međusobno, kao i sa četiri člana drugih povezanih kriminalnih grupa, koji su pod istragom Tužilaštva BiH u predmetima "Storage" i drugim.

U prvoj i drugoj tački optužnice opisana je saradnja Railića i Ivkovića, u periodu od 23. novembra 2020. do 1. februara 2021. godine. Ivković je, kako se navodi, iz Crne Gore nabavljao marihuanu, a Railić ga je kontaktirao preko Sky-a i naručio devet kilograma, po cijeni od 1.900 evra za kilogram.

Kokain platio luksuznim "audijem A6"

"Dogovorili su isporuku od pet kilograma i to da marihuanu u Prijedor doveze Ivković, dok će mu preostala četiri kilograma dostaviti naknadno. Railić je rekao da će mu drogu platiti tako što će mu predati automobil "audi A6", sive boje, što je 8. decembra 2020. godine i učinjeno. Ivković je preko, njemu poznate osobe, drogu prebacio u Prijedor gdje ju je preuzeo Railić. Dva dana kasnije sastali su se na benzinskoj pumpi gdje je Ivković preuzeo vozilo od Railića, a isti dan ga je prepisao na sebe. Ostatak droge mu je naknadno dostavio", navodi se u optužnici.

U drugoj tački se navodi da su od 16. do 18. februara dogovorili kupoprodaju kokaina. Ivković je drogu nabavio u Zapadnoj Evropi, a Railić je preko Sky-a od njega naručio kilogram kokaina po cijeni od 37.000 evra. Droga je Railiću, preko treće osobe, dovezena u Prijedor 18. decembra i predata u njegovoj kući, da bi je dalje preprodavao.

Uhapšen dok je na obali Sane zakopavao bure s drogom

U trećoj tečki optužnice se navodi da je Railić, od njemu poznatih osoba, nabavio veću količinu marihuane koju je držao u Prijedoru. Sa Harisom Gredeljom je dogovorio da mu proda kilogram marihuane kako bi je Gredelj dalje preprodavao u Prijedoru, dok bi dio prebacio u Hrvatsku.

"Nako što je od Railića kupio marihuanu Gredelj je 19. februara 2021. godine drogu prepakovao, stavio u plastično bure i pokušao zakopati u mjestu Raškovac, uz obalu rijeke Sane, u čemu je spriječen od strane policijskih službenika PU Prijedor, koji su ga uhapsili", navodi se u optužnici.

Vozilo imalo specijalno izgrađeni "štek"

Preko Sky-a su komunicirali Railić, Mirjana Vujović i Željko Simić koji su između 28. januara i 10. februara 2020. dogovorili isporuku kilograma kokaina, za iznos od 37.000 evra. Drogu je, od poznate osobe, nabavila Vujović, a Simić je, kao vozač dobavljača, drogu dovezao u Prijedor i to sa vozilom koje ima posebno ugrađen "štek" za te svrhe i predao ga Railiću, koji je isporuku sutradan platio Vujovićevoj.

Vujovićeva i Railić sarađivali su i poslije toga. U martu su preko Sky-a dogovorili novu isporuku kokaina, po cijeni od 37.000 evra za kilogram. Vujovićeva je svojim "passatom" drogu dovezla u Prijedor i predala Railiću. Novu isporuku "odradili" su u decembru 2020. kada je kokain plaćen 39.000 evra.

Kokain stizao iz Kolumbije i Bolivije

Goran Gvozden i Dalibor Railić su preko Sky aplikacije u više navrata dogovarali isporuke marihuane, a jednom i isporuku kokaina, što je opisano u šest tačaka optužnice. U njima se navodi da je Gvozden u četiri ture Railiću isporučio 16 kilograma marihune, a svaku tura mu je plaćena 2.400 KM (600 KM po kilogramu).

U optužnici se navodi i da je Gvozden isporučio Railiću kilogram kokaina, po cijeni od 37.200 evra. Radilo se o kokainu koji iz Kolumbije i Bolivije dolazi u Evropu, a koju je Gvozden preuzeo u Gradišci od druge kriminalne grupe i dovezao u Prijedor, da bi novac odnio i predao dobavljaču iz Gradiške.

Prljavi novac oročio na štednoj knjižici

U 13. tački optužnice opisano je krivično djelo pranje novca koje je samo Railiću stavljeno na teret. U optužnici se navodi da je optuženi u namjeri prikrivanja prirode novca, koji je stekao dilovanjem droge, koristio za kupovinu nekretnina i vozila, preko užih članova porodice. Kupio je dva stana i zemljište u Prijedoru, koje je registrovao na svoju majku Danicu i suprugu Jovanu Railić, kao i automobila "audi Q7" i "mercedes benz". Otvorio je i štedni račun na kojem je držao oročeni novac. Sva imovina mu je privremeno blokirana, a njena vrijednost je procijenjena na više od 200.000 KM.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()