Ko će odgovarati za tužilačke propuste u predmetu "Golić"?

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS pokrenula predmet protiv tužioca Aleksandra Simonovića

23.09.2022. 18:51
  • Podijeli:
Darko Golic foto Glas Srpske-1663851982548.webp Foto: Glas Srpske

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH pokrenula je predmet protiv okružnog javnog tužioca Aleksandra Simonovića zbog skandaloznog propusta na suđenju nekadašnjem načelniku Klinike za anesteziju i intezivno liječenje UKC Republike Srpske Darku Goliću optuženom za polno uznemiravanje pacijenta.

Kako piše Srpskainfo iako protiv Simonovića nije zaprimljena pritužba, predmet je pokrenut po službenoj dužnosti nakon što je u medijima objavljeno da je zbog greške tužioca Osnovni sud u Banjaluci donio odbijajuću presudu Goliću.

Oslobođen, a da suđenje nije ni počelo

Naime, kako je pojašnjeno u sudu, krivično djelo polnog uznemiravanja se goni po prijedlogu oštećenog, a tužilaštvo takav prijedlog sudu nije dostavilo u zakonskom toku od tri mjeseca od saznanja da je djelo počinjeno. Zbog toga sud nije imao drugu mogućnost nego da već na prvom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, uvaži prigovor odbrane i donese odbijajuću presudu.

Tako je anesteziolog Golić oslobođen krivice prije nego što je suđenje počelo... I ne samo da u tome nema nikakve pravničnosti i pravde za žrtvu, već će posljedice trpiti i poreski obveznici koji će uredno platiti ovaj traljavi postupak tužilaštva, a po svemu sudeći i vrijeme koje je Golić proveo u pritvoru KPZ Banjaluka tokom januara i februara 2020. godine.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka za UNU navode da će na presudu uložiti žalbu.

"Nakon zaprimanja pismenog otpravka presude od strane Osnovnog suda u Banjaluci tužilaštvo će u zakonskom roku izjaviti žalbu. Nakon pravosnažnosti presude odlučiće o daljim mjerama protiv tužioca Aleksandra Simonovića", navodi se u odgovoru OJT Banjaluka.

Simonović u dva mjeseca upropastio dva predmeta

Nažalost ovo nije prvi propust i gaf koji je tužilac Simonović napravio u banjalučkim sudnicama. U predmetu "Kelner" protiv trojice optuženih za neovlašćenu proizvodnju i promet kokainom Simonović je u julu bio primoran da odustane od krivičnog gonjenja prvootpuženog Milana Grujića. Razlog je to što su svi tužilački dokazi bili nezakoniti, jer su proizašli iz usmene naredbe za pretres sudije za prethodni postupak. Da bi dokazi bili zakoniti potrebno je da se u roku od 24 sata sačini pismena naredba, što nije učinjeno. Tužilac je to uočio tek na suđenju i to u fazi izvođenja dokaza odbrane koja je ukazala na navedene propuste tužioca.

Nije prošlo ni dva mjeseca od sloma optužnice u predmetu "Kelner", a identična situacija Simonoviću se ponavlja i u predmetu protiv Srđana Međedovića i drugih, takođe optuženih za nedozvoljenu proizvodnju i promet drogom. Na posljednjem ročištu, održanom početkom septembra, takođe je ukazano da među dokazima tužilaštva nema pismene, odnosno zakonite naredbe za pretres kuće, tokom kojeg su pronađeni krunski dokazi za taj predmet.

Na upit UNE u OJT Banjaluka navode da su ti postupci u toku i da ih ne mogu komentarisati.

"Davanjem komentara tužilaštvo ne može prejudicirati pomenute postupke", navode u tužilaštvu dodajući da sve prijave vezane za propuste u radu tužilaca vodi Ured disciplinskog tužioca VSTS.

Međutim, ne navode da li je OJT Banjaluka podnijela ijednu prijavu ili pritužbu protiv Simonovića, ali i drugih tužilaca koji su radili na predmetu "Golić", a među njima je bio i nekadašnji glavni tužilac OJT Banjaluka Želimir Lepir.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()