Bivši načelnik Velike Kladuše Edin Behrić prvostepeno osuđen zbog zloupotrebe položaja

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću

29.08.2023. 12:35
  • Podijeli:
Edin_behric_foto_Općina Velika Kladuša Cropped-64edc59d67d69.webp Foto: Općina Velika Kladuša

Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je prvostepenu presudu 16. augusta 2023. godine kojom je bivšeg načelnika Općine Velika Kladuša Edina Behrića osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Istovremeno je određeno da se ista neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine i šest mjeseci od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo je 19. jula 2022. godine podiglo Optužnicu protiv Edina Behrića i stavilo mu na teret da je 5. maja 2015. godine u svojstvu službene osobe - načelnika Općine Velika Kladuša zaključio Ugovor o nabavci pravnih usluga sa advokatom iz Bihaća, protivpravnim ugovorom je istog obavezao da za potrebe Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša vrši pravne usluge izrade akata, pravnih mišljenja i drugih upravnih dokumenata koje donosi načelnik Općine, te istovremeno oštetio budžet Općine Velika Kladuša u visini isplaćenih usluga u iznosu od 5.850 KM.

U optužnici je navedeno da je Behrić bio svjestan da svojim postupanjem iskorištava službeni položaj i ovlaštenja koja su mu povjerena članom 27. Zakona o lokalnoj samoupravi USK-a i članom 43. Statuta Općine Velika Kladuša temeljem kojih je bio ovlašten za provođenje zakona i drugih propisa kao i donošenje akata iz svoje nadležnosti te da na takav način postupa protivno interesima i ciljevima službe.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()