Akcije "Storidž" i "Staza": Za međunarodni šverc droge osumnjičene 33 osobe

Drogu iz Albanije i Crne Gore osumnjičeni krijumčarili u Evropsku uniju

28.02.2022. 13:45
  • Podijeli:
akcija-storidz-foto-muprs.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo je Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja protiv uhapšenih u akcijama "Staza" i "Storidž" koji se terete za organizovani kriminal, međunarodno krijumčarenje droge i oružja.

Radi se o akcijama koje su realizovane raspakivanjem aplikacija "Sky" i "Anom", a grupe se terete da su preko granice prokrijumčarili velike količine marihuane i kokaina.

Raspisane Interpol potjernice

U akciji "Storidž" izvještaj je podnesen protiv 22 osobe, od čega se 13 nalazi u pritvoru po odluci Suda BiH. Ipak tri glavna imena iz ove akcije Dušan Lovrenović, njegov otac Milivoje Lovrenović, te Predrag Petković i dalje se nalaze u bjekstvu. Kako je potvrđeno za Unu za njima su nedavno raspisane Interpol potjernice. Na potjernici su se našli još Dario Jekić.

"Sumnja se da su navedena lica od 2019. godine postali pripadnici povezanih i organizovanih grupa, s ciljem da međusobnim dogovorima, i povezivanjem s drugim osobama su organizovali, pripremali i vršili krivična djela kojima su ostvarivali protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi", rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Kako saznajemo ova grupa se tereti da je iz Albanije i Crne Gore nabavljala veće količine marihuane, koje su dopremali u BiH i skladištili na području Gradiške. Dio droge su preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Belivuku prodavali oružje

Prema operativnim podacima oružje koje je ova grupa prodavala završavala je, između ostalog, u rukama zloglasne kriminalne bande Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Radilo se mahom o gasnim pištoljima koji su kupovani u Slovačkoj, a potom su prepravljani i prodavani kupcima u Nemačkoj, Holandiji i Srbiji.

Zanimljivo je i da je u pretresu jednog od osumnjičenih policija pronašla logo s likom Gavrila Principa, kakav je korišten za označavanje paketa kokaina koji se iz Južne Amerike krijumčari za kriminalce u Srbiji i BiH.

Izvještaj je dostavljen i protiv grupe uhapšene u akciji "Staza", takođe zbog međunarodnog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme. Na izvještaju je 12 imena, mahom iz Trebinja i Foče. Međutim, jedan od organizatora grupe Dragan Pejović se nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana centralna potjernica, dok međunarodna još nije aktivna.

Lovrenović u oba izvještaja

Zanimljivo je da se i na ovom izvještaju našao Dušan Lovrenović za koga se sumnja da je bio direktna veza osumnjičenima za krijumčarenje droge preko Gradiške, za zemlje Evropske unije.

"Za prijavljene postoji osnov sumnje da su u periodu od 2020. godine, kao organizovana kriminalna grupa neovlašćeno trgovali drogom i oružjem na teritoriji BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Time su ostvarili veliku zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalni dobrima i drugim oblicima koristi", saopštila je Miljanović.

U okviru akcije "Staza" MUP RS je u novembru prošle godine u Istočnoj Ilidži pronašao i zaplijenio 120 kilograma marihuane. Nekih desetak dana kasnije SIPA je u Trebinju otkrila oko 200 kilograma marihuane, koja je u BiH ušla iz Crne Gore, te 15 kilograma koji su ranije zaplijenjeni u Bihaću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()