Akcija "Drina": Uhapšeno 16 osoba, zaplijenjena droga

U pretresima otkrivena dva kilograma skanka i 73 grama kokaina

01.04.2022. 12:23
  • Podijeli:
saj-mup-rs-hapsenje-una.jpg

U okviru akcije, kodnog naziva "Drina", MUP Republike Srpske uhapsio je 16 osoba u Zvorniku zbog sumnje da su se bavili trgovinom narkotika i oružja.

Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS, kaže da je akcija usmjerena na sprečavanja vršenja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogom, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, te nedozvoljene trgovine.

"Po naredbama nadležnih sudova i tužilaštava u dosadašnjim aktivnostima uhapšeno je 16 osoba i izvršeni su pretresi na 23 lokacije", rekla je Miljanović.

Ona kaže da je u pretresima pronađeni razni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima.

"Pronađeno je 73 grama kokaina, oko dva kilograma skanka, veći iznos novca i to 41.653 marke i 4.356 evra, tri digitalne vage, kao i drugi predmeti", istakla je Miljanović.

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović potvrdila je za UNU da se akcija radi u koordinaciji sa ovim tužilaštvom, te po naredbama Osnovnog suda u Zvorniku.

"Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i drugih krivičnih djela. Ukoliko se dokumentuju i druga krivična djela po tome će se postupati. Ništa ne prejudiciramo, jer policija Tužilaštvu još nije dostavila izvještaj protiv osumnjičenih", rekla je Prodanović.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da akcija u Zvorniku, u ovom trenutku, nije povezana sa prijetnjama nekim funkcionerima u tom gradu ili policijskim službenicima.

"Akcija je pripremana duži period. Svakako, uz lica koja su privedena biće povezana i neka druga koja ćemo u drugim dijelovima Srpske kriminalistički obraditi da bismo dokazali određena krivična djela u kojima su učestvovali", naveo je Lukač.

On je rekao da su na tom planu ozbiljno shvaćene informacije dobijene od partnerskih službi.

"Povećali smo stepen bezbjednosti ljudi koji bi eventualno mogli biti ugroženi. Svakako ćemo sa drugim partnerskim službama da razmijenimo informacije o tome i pokušamo saznati da li se radi o konkretnoj opasnosti ili informaciji koju je potrebno samo procesuirati, obraditi i vidjeti da li postoji ozbiljna prijetnja", objasnio je Lukač.

On je otkrio da su hapšenja u Zvorniku povezana sa informacijama dobijenim putem kriptovanih telefona, ali i operativnim radom na terenu.

"Kroz kriminalističku obradu privedenih ćemo svakako doći do novih informacija koja će potvrditi naša ranija saznanja, te ih proširiti, što će dovesti do novih hapšenja", najavio je Lukač.

On je naglasio da MUP nastavlja borbu protiv najtežih krivičnih djela, te djeluje i u preventivnom smislu protiv potencijalnih izvršilaca.

Lukač je rekao da će kriminalci biti stavljeni pod kontrolu i da moraju shvatiti da se u Srpskoj time ne isplati baviti, jer će policija djelovati i smjestiti ih u zatvor, gdje im je i mjesto.

On je ocijenio da u Srpskoj nije narušena bezbjednost, te dodao da se policijske akcije sprovode radi povećanja bezbjednosti građana i njihove imovine.

Lukač je najavio da će akcije protiv kriminala biti nastavljene jer kriminalci ne prezaju ni da ugroze živote policajaca, o čemu svjedoči ubistvo policijskog službenika Radenka Bašića u Prijedoru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()