Čak dva aerodroma iz BiH prošle godine oborili rekorde po broju putnika

Na prvom mjestu Beograd i Zagreb

20.01.2023. 16:07
  • Podijeli:
aerodrom_sarajevo - ex yu aviation-63b3fc9164994.webp Foto: Ex-Yu aviation

Čak 24 komercijalna aerodroma u bivšoj Jugoslaviji opslužile su više od 26 miliona putnika u 2022. godini. Naime, nekoliko aerodroma zabilježilo je najprometniju godinu u historiju, među kojima su oni u Prištini, Sarajevu Zadru Banjaluci i Portorožu.

S druge strane, neki aeorodromi bili su snažno pogođene ruskom invazijom na Ukrajinu koja je počela krajem februara 2022. godine, a posebno se to odnosi na aerodrome u Tivtu i Puli. 

Kako navodi Ex-Yu Aviation, brojni aeorodromi s prostora bivše Jugoslavije imali su brži tempo oporavka od evropskog prosjeka, među kojima su Beograd, Zagreb, Split, Skoplje, Podgorica i Niš.

Aerodrom u Prištini doživio je najveći napredak u odnosu na svoj učinak prije pandemije, dodavši više od 600.000 putnika. Slijedi ga Zadar, koji je, prema izvještaju, u jednoj godini prevezao više od milion putnika. Aerodrom Banjaluka je u 2019. godini imao je  više od 193.000 putnika, što je čini trećom najbrže rastućim aerodromom u bivšoj Jugoslaviji. 

S druge strane, ljubljanski aeorodrom zabilježila je najveći pad broja putnika, što ju čini jednom od najsporije oporavljajućih aeorodroma glavnog grada u Evropi. Slijedio je Dubrovnik, pa Tivat, kojemu je zbog izbijanja rata veliki udarac zadan gubitak ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta.

Sve u svemu, aerodrom u Beogradu zadržao je svoju poziciju najprometniji u bivšoj Jugoslaviji, dok se Zagreb vratio na drugo mjesto prvi put od 2019., nadmašivši i Prištinu i Split, koji su je prestigli tokom pandemijom pogođenih 2020. i 2021. Za prvi put, Skoplje je bilo na samo 10.000 putnika od Dubrovnika, dok je Sarajevo preteklo Podgoricu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()