BiH na začelju: Zašto nas u širokom luku zaobilaze inozemne investicije?

Poražavajući podaci, a vlasti ništa ne rade da se to promijeni

15.07.2023. 18:16
  • Podijeli:
investicije_akta 1 Cropped.jpg Foto: Pixabay

Vjerovali ili ne, mada je zaista teško ne povjerovati u tačnost ovih podataka, ali od kraja rata, u Bosnu i Hercegovinu nije stigla niti jedna velika inozemna investicija.

Razloga za takvo nešto je mnogo, od političke prirode, konstantne krize koja čini se traje oduvijek, status quo, korupcija, demografski kolaps i generalna slika u društvu.

Naime, prema podacima koje je objavila Agencija Organizacije UN-a za ekonomiju i trgovinu, Bosna i Hercegovina je na samom začelju kada su u pitanju inozemne investicije.

Konstatne krize, korupcija i loša slika u društvu

Na toj listi vodeća je Srbija u koju je prošle godine uloženo oko 4,6 milijardi dolara. Druga je Albanija sa 1,4 milijarde, a slijede Crna Gora sa 877 miliona dolara, Sjeverna Makedonija sa 794 miliona dolara, te na kraju BiH sa 661 milion dolara.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić je za UNU kazao da je razlog za ovakve poražavajuće podatke prije svega investiciona klima.

"Pored političke situacije, u Bosni i Hercegovini imamo i pravne rizike, od lokalne preko kantonalne, entitetske i državne birokratije, tu svako može direktno ili indirektno utjecati na određenu investiciju", poručuje Čavalić.

Čavalić: Loša investiciona klima

Ističe da konkretno nas i Srbiju razlikuje putna infrastruktura.

"Srbija je riješila većinu svojih pravaca, bitne centre je povezala autoputevima ili brzom cestom, a BiH u ovom segmentu zaostaje za regionom. Možda se može porediti sa Crnom Gorom ili Kosovom. To su ključne razlike", naglašava naš sagovornik.

Zašto vlast šuti

Kao ključnu stvar navodi brendiranje zemlje kao mjesta investicione budućnosti.

"BiH se još uvijek percipira kao zemlja određenog političkog ili bilo kakvog drugog konflikta, gdje je komplikovano obavljati biznis. Da ne bude sve crno, najveća pozitivna strana u BiH, kada govorimo o investicijama jeste blizina EU, odnosno činjenica je da je naša najduža kopnena granica upravo sa zemljama članicama Evropske unije. To bi svakako u potencijalu trebalo iskoristiti. Uopšteno ne iznenađuju ovi podaci", govori Čavalić.

Postavlja se na kraju logičko pitanje, zbog čega vlast na sve ove činjenice samo šuti. Naš sagovornik smatra da nema nekog interesa.

"Tu moramo posmatrati pojedinačno, kada govorimo o političkom ko ima najviše interesa od investicija. To su obično lokalni nivoi vlasti, a nažalost oni nemaju puno mogućnosti odlučivanja. Iako su dobronamjerni, nekada žele privući investicije, ukoliko postoji blokada na višem nivou, onda se malo toga može uraditi. Treba dodati da viši nivoi vlasti nisu pretjerano zainteresovani za statistiku investiranja", zaključuje Čavalić za UNU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()