Bescarinski uvoz električnih automobila i u ovoj godini

Vijeće ministara donijelo Odluku o privremenoj suspenziji

11.03.2023. 07:36
  • Podijeli:
Mercedes Benz_hibrid_električni auto_punjenje_Foto Pixabay-63fe1c6f12bd2.webp Foto: Pixabay

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2023. godine, čime se nastavlja primjena ranije donesene odluke.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je na svojoj 54. sjednici u julu prošle godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ukinulo carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjilo s 15 posto na 5 posto carinske stope za uvoz hibridnih automobile, a s rokom važenja do kraja prošle godine.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Ova mjera je konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz te vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite okoliša te podizanja sigurnosti u prometu.

Porast uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH omogućit će otvaranje novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice, što bi se pozitivno odrazilo na ubrzanje realizacije projekta električnih punionica, čija je priprema u toku.  

Vijeće ministara BiH na ovaj način želi doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()