Bećirović: "Mirno razdruživanje" je eufemizam i znači napad na mir i državu

Dodao je da institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka

01.06.2024. 16:52
  • Podijeli:
Denis Bećirović foto Armin Durgut:PIXSELL -6443bc981d942.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagirao je na antidejtonske i antiustavne najave pokretanja sporazuma o tzv. mirnom razdruživanju, prenosi Anadolu.

"Organi bh. entiteta Republika Srpska nikada neće imati sagovornika za 'mirno razdruživanje' niti bilo kakvo drugo 'razdruživanje', jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina nije nastala 'udruživanjem' u Daytonu. Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Daytona, a entiteti nisu ni postojali prije Daytona i bez njega ne mogu ni postojati", rekao je Bećirović.

Dodao je da institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka.

"Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora. Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. 'sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH'. Na takav skandalozni i antidejtonski papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantiraju Dejtonski mirovni sporazum", dodao je Bećirović.

Poručio je da međunarodnu i domaću javnost treba "podsjetiti da kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine 'mirno' i 'mir', iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost."

"Zato moramo jasno objasniti da je sintagma 'mirno razdruživanje' eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera. Eufemizam 'mirno razdruživanje' suštinski znači: rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji; kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava; podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH; pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija - države Bosne i Hercegovine; prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti", rekao je Bećirović.

Na strani države Bosne i Hercegovine su pravni, historijski, moralni, civilizacijski, ekonomski, demografski i brojni drugi razlozi.

Pravni razlozi se očituju u odredbama međunarodnog i nacionalnog prava koje štiti državu Bosnu i Hercegovinu i ne daju nijedan pravni argument za razbijanje naše države.

"Historija nas uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju. Moralni i civilizacijski razlozi upozoravaju da je nedopustivo nakon počinjenog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i pomišljati da se ponovo krene u zločinački projekat uništenja multietničke države Bosne i Hercegovine", rekao je.

Istakao je da ekonomski razlozi govore da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju, privrednike, radnike i generalno na životni standard građana.

"Demografski argumenti razumnim ljudima ukazuju da je polovina stanovništva države već pobjegla od opasne ratnohuškačke politike. Nova eskalacija nerazumnog ponašanja dovela bi do potpunog demografskog sloma, posebno u bh. entitetu RS. Na kraju, da ne bi bilo dileme, separatisti moraju znati da bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države Bosne i Hercegovine", rekao je Bećirović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()