Banke u BiH očekuju rast potražnje za kreditima

Centralna banka tvrdi

12.06.2024. 11:37
  • Podijeli:
marke_KM_konvertibilne_marke_foto_CBBiH2-65ef1a5497cc4.webp Foto: CBBiH

Banke u Bosni i Hercegovini očekuju da će drugi kvartal ove godine biti obilježen rastom potražnje stanovništva i privrede za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke BiH o kreditnoj aktivnosti bh. banaka.

U prvom kvartalu 2024. godine, kako se navodi, došlo je do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima, u odnosu na prethodni kvartal.

Banke također predviđaju da će u drugom kvartalu doći do pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite stanovništvu, ali da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama.

Potražnja preduzeća za kreditima rasla je u prvom kvartalu 2024. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima.

U prvom kvartalu 2024. godine došlo je do neznatnog pada udjela odbijenih zahtjeva za kredite preduzećima u odnosu na prethodni period.

U istraživanju anketirano je osam banaka, a stopa odgovora na anketu bila je 100 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()