Analiza Europola: Balkanska ruta ključni koridor za trgovinu heroinom u EU

Više od milion ovisnika

25.01.2024. 22:54
  • Podijeli:
opijum pixabay-65b2bddb43dd2.webp Foto: Pixabay

Balkan je jedna od četiri rute za trgovinu heroina iz Afganistana u Evropu, navodi se u novoj analizi Europola.

Dok balkanska ruta ostaje ključni koridor za trgovinu heroinom u EU, čini se da se pljenidbe duž nje smanjuju iako su strože granične kontrole duž kopnenog dijela kroz Tursku i Bugarsku, navodi evropska policijska organizacija.

Pored balkanske ruta, u analizi se navodi da se trgovina vrši južnim, kavkaskim i sjevernim pravcima, te da trgovci prilagođavaju rute i metode da bi minimizirali rizike i iskoristili nove mogućnosti.

Čini se, navodi Europol, da je trgovina heroinom na južnoj ruti ka EU u porastu. To se može vidjeti u velikim količinama heroina koje polaze iz luka u Iranu i Pakistanu, kao i značajnim pljenidbama u evropskim lukama.

U dokumentu se opisuje evropsko tržište heroina, od proizvodnje i trgovine, do distribucije i upotrebe. Takođe detaljno su opisani procesi, materijali i kriminalni akteri uključeni u različite faze i nivoe tržišta. Tamo gdje su dostupni, podaci o heroinu su dopunjeni uvidima u druge opioide kojima se trguje i koji se konzumiraju u EU.

Maloprodajno tržište heroina u EU procjenjuje se na najmanje 5,2 milijarde eura godišnje. Količina heroina koju su zaplijenile članice EU više se nego udvostručila u 2021. godini na 9,5 tona, što je najviše u posljednjih 20 godina.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()