Ademović pred Ustavnim sudom BiH osporio Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS

Podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH

14.03.2024. 16:32
  • Podijeli:
kemal_ademović_una-6551fa8acaeec.webp Foto: Una

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović (NiP) uputio je dva zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Prva apelacija se odnosi na proizvodnju vojne opreme i naoružanja u Republici Srpskoj.

Ademović tvrdi da entitetski zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji propisuje da dozvole za prozvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ne entitetska vlada.

Također delegat Doma naroda podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH, javlja Klix.ba.

Ademović je u apelaciji istakao da Odluka krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine.

Oba zahtjeva za ocjenu ustavnosti predata su Ustavnom sudu BiH 4. marta 2024. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()