Ususret Vimbldonu: Nole deceniju bez poraza Centralnom terenu

Apsolutni vimbldonski rekord je ugrožen i Đoković je na pragu da ga dostigne sa novih sedam pobjeda na londonskoj travi

24.06.2023. 15:53
  • Podijeli:
Novak Đoković Vimbldon Wimbledon_Profimedia-6496bf9c9efb2.webp Foto: Profimedia

Najbolji teniser planete svih vremena Novak Đoković naredni veliki izazov, Vimbldon, dočekuje sa oreolom favorita.

Dugo je Rodžer Federer bio sinonim za vimbldonsku dominaciju i godinama se nije naziralo da bi iko mogao da ugrozi njegov rekord od osam titula na najstarijem grend slem turniru.

Sve dok se nije pojavio Nole i za nekih desetak i kusur godina sakupio sedam pehara u "Ol Inglend klabu" i počeo da diše za vratom Švajcarcu.

Dakle, apsolutni vimbldonski rekord je ugrožen i Đoković je na pragu da ga dostigne sa novih sedam uzastopnih pobjeda na londonskoj travi.

A kako u posljednjih pet godina niko nije uspio da porazi Srbina na trećem grend slemu sezone, osmi pehar izgleda kao realan cilj.

Srpski as je vezao četiti titule i 28 trijumfa, a posljednji poraz na londonskom grend slemu desio se tako davno da je počeo da blijedi iz sjećanja. Bilo je to 2017. u četvrtfinalu kada je pri zaostatku 6:7 i 0:2 u drugom setu predao meč Tomašu Berdihu.

Međutim u međuvremenu je na površinu isplivao podatak koji će Novakovim protivnicima od 3. jula, kada bude startovalo novo izdanje Vimbldona, ulivati strah u kosti.

Najbolji teniser svih vremena deset godina ne zna za poraz na Centralnom terenu.

Posljednji iz te kategorije, ujedno i jedni Novakov poraz u londonskim finalima, dogodio se 2013. godine protiv Endija Mareja (4:6, 5:7, 4:6).

Koliko je teško ugorziti Novaka u tri seta, pa i na najneomiljenijoj podlozi, vidjelo se na minulom Rolan Garosu gdje je, uprkos oscilacijama u većini mečeva, "pojeo" konkurenciju, podigao rokrdni 23. grend slem pehar, a na tom putu, savršenom taktikom slomio i Karlos Alkaraza čiji je tenis do okršaja sa Srbinom izgledao brutalno.

Pobijediti Đokovića u tri do pet setova na Centralnom terenu Vimbldona? Gotovo nemoguća misija.

Od 2013. i pomenutog finala sa Škotom, Srbin je osvojio šest šampionskih naslova i pretrpio samo dva poraza, ali nijedan na najvećoj pozornici. Na Terenu 1 ga je 2016. godine u trećem kolu savladao Sem Kveri, a da nije bilo povrede desne ruke 2017, možda se ne bi desio ni poraz, odnosno predaja Berdihu. Možda bi već bio izjednačen sa Fedeksom.

Ako krajem maja nije viđen kao prvi favorit u Parizu, u Londonu to zvanje Đokoviću niko ne može da oduzme.

Možda je navijače teniskog kralja pomalo uplašila izjava da neće igrati nijedan turnir na travi prije Vimbldona, možda su mnogi strijepili da je ipak potrebna adapcaija na novu podlogu i da bi valjalo osjetiti zeleni "tepih".

A Đoković svakako zna šta radi i uoči Vimbldona će odigrati nekoliko mečeva na terenima u londonskom Harlingemu, preciznije na "Đorđo Armani tenis klasik" egzibiciji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()