Njegovo veličanstvo Novak Đoković: Osvojio US Open i 24. grend slem titulu!

Đoković se vratio u New York i pokorio ga po četvrti put u karijeri

11.09.2023. 01:42
  • Podijeli:
Novak Đoković US open-64fe59fec77b6.webp Foto: Reuters

Novak Đoković novi je šampion US Opena!

Nakon dvogodišnje pauze, zbog zabrane ulaska u SAD nevakcinisanim od Covida-19, Đoković se vratio u New York i pokorio ga po četvrti put u karijeri. Na pleća je bacio sjajnog Danila Medvedeva, slavivši sa 3:0, po setovima je bilo 6:3, 7:6 i 6:3. Time se revanširao Medvedevu za poraz u finalu 2021. godine.

Nevjerovatni Đoković time je došao do 24. grend slem titule, nastavivši da pomjera granice "bijelog sporta", ali i sporta uopšte. 

Đoković je odlično otvorio finale. Od starta je nametnuo ritam i poveo sa 3:0 u gemovima. Obojica su potom držali svoj servis. Djelovalo je kao da je Medvedev na "konopcima", ali se nije predavao. Pri rezultatu 5:2 spasio je dvije set lopte i smanjio na 5:3. Velika bobra vodila se u gemu u kojem je Đoković servirao za set. Igrale su se duge maratonske razmjene udaraca. Ali je srpski teniser uspio da iskoristi treću set loptu za vođstvo od 1:0, poslije 48 minuta igre.

U drugom setu Đoković je nastavio da pritiska Danilov servis. Poslije izjednačenja Medvedev je ipak osvoji gem, da bi Novak bez izgubljenog poena poravnao na 1:1. Obojica su držali svoj servis, a Đoković je ponovo napao u petom gemu. Imao je 0:30, ali je Medvedev dobrim servisom brzo preokrenuo u svoju korist. Srbin je ponovo imao savršen servis gem za 3:3. 

U sedmom gemu drugog seta vođena je rovovksa bitka. Poslije duge razmjene udaraca, Novak dolazi do prednosti i brejk lopte. Ali je Rus odlično servirao i servis volejem spasao brejk loptu. Usljedila je nova iscrpljujuća razmjena s osnovne linije.

Jedan drugog su "šetali" terenom, ali je Đoković u momentu posrnuo i Medvedev dolazi do prednosti. Svaki poen se igrao kao da je posljednji i nakon nove iscrpljujuće razmjene, Rus dolazi do prednosti, dok Novak iznemoglo liježe na teren.

Uspio je u sljedećem poenu da se povrati i dođe do izjednačenja, ali ne i do brejka. Medvedev je našao servise i poveo sa 4:3.

Đokovićev servis "posrće" u osmom gemu. Poslije "laganih" 40:15, ispalio je duplu servis grešku. Usljedila je nova maratonska razmjena od 28 udaraca i Medeved izjednačuje. Đoković djeluje iscrpljeno. Na licu ne krije bolne grimase, a iako gubi mnogo energije dolazi do prednosti. Ponovo je odservirao duplu grešku. U tim trenutcima srpski teniser pokušava da skraćuje poene i Medvedev ubrzo dolazi do prve brejk lopte u meču, ali je ne koristi. Novak odigrava nekoliko fantastičnih voleja i poluvoleja i poslije 13-minutnog gema izjednačuje na 4:4.

Medvedev je bez mnogo borbe poveo sa 5:4. Nakon pauze, Đoković izjednačuje (5:5) vinerom u liniju, nakon kojeg bijesno gestikuliše ka publici. Jedanaesti gem drugog seta donosi nove duge razmjene. Iscrpljeni Novak drop šotovima pokušava ih prekine. To dovodi do veoma uzbudljivih razmjena koje publiku na Arthur Ashe stadionu bacaju u trans.

Ipak, Medvedev sigurno dolazi do 6:5. Naredni gem se komplikuje nakon što Đoković pri 40:30 servira duplu grešku, što Rus odmah koristi i dolazi do set lopte. Đoković je spasava. Preživljava i naredne poene i uvodi drugi set u taj brejk. Obojica se izmjenjuju u vođstvu, ali Novak prvi dolazi do set lote koju odmah koristi za 2:0 u setovima. Drugi set igrao se nevjerovatnih 105 minuta, što je najduži set ove sezone na US Openu.

U pauzi Đoković odlazi u svlačionicu, dok Medvedev traži pomoć fizioterapeuta i masažu lijevog ramena.

Nakon sedmominutne pauze, otvaranje trećeg seta donosi sigurne servise sa obje strane 1:1. U publiku se uvukao strah kada se Medvedev u trećem gemu okliznuo i pao, ostajući da leži na betonu. Đoković preskače mrežu i dolazi upomoć, ali Danil odgovara da je sve u redu i ubrzo se pridiže i nastavlja meč. 

Pri vođstvu od 2:1 Đoković dolazi do dvije vezane brejk lopte. Koristi prvu, tako što Medvedev ispaljuje forhend u aut za 3:1. Na isti način dolazi do ribrejka. Novak kao da je na trenutak izgubio fokus i na 15:30 servira petu duplu grešku u meču. Medvedev koristi prvu brejk loptu i smanjuje na 3:2.

Novak je uporan i ponovo napada servis protivnika. Novu brejk loptu koristi spektakularnom bekend paralelom uz liniju i prednost od 4:2. Sada je zadržao fokus i sjajnim servisom potvrdio brejk za 5:2 na semaforu. Danil je smanjio na 5:3, ali Đoković ostaje siguran na servisu. Koristi prvu meč loptu za veliko slavlje na Arthur Ashe stadion. Kao da mu je ovom pobjedom pao veliki kamen sa srca, jer je sve vrlo emotivno proslavio kroz suze, klečeći na betonu. Usljedile su i ovacije publike, za još više suza.

 

 

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()