Ko je Amerikanac koji igra protiv Đokovića u polufinalu AO?

Tomi Pol naredna prepreka osvajaču 21. Grend slem titule

26.01.2023. 23:25
  • Podijeli:
Tan2023-01-2508451039_4 Tomi Pol Australijan Open AP PhotoAaron Favila-63d0e64d50243.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Novaku Đokoviću je ostala još jedna stepenica do finala, a dvije do nove titule Australijan Opena. Prvu koju mora da pređe pojavila se u vidu američkog tenisera Tomija Pola (petak, 9.30 časova) kojem je završnica Grend slem totalna novina u karijeri.

Zastrašujuće je gledati Novaka kako čisti svoje protivnike u posljednjih nekoliko mečeva, a otkad ga je popustila muka sa zadnjom ložom, čini se da mu ne može niko ništa, piše Telegraf.

Tomi Pol se do sada nije susretao sa Đokovićem, a čini se da je u prošlosti imao i nešto protiv srpskog asa. Neki dvosmisleni komentari su naveli širi auditorijum da pomisli da se Amerikanac ne slaže sa nekim Novakovim djelovanjem, a na prošlogodišnjem Lejver kupu je izbjegao i da mu pruži ruku.

Kada je čitav protivnički tim bio tu da se pozdravi sa srpskim teniserom, on je okrenuo leđa, pa su mnogi pokušaji da se ovo pretvori u slučajnost uključeni od samog starta.

Ipak, Pol je naveo da se raduje susretu sa Đokovićem u polufinalu Australijan Openu, što će biti prvi njihov međusobni duel u karijeri.

Ko je Tomi Pol?

Tomas Džon Robert Pol rođen je 1997. godine u Nju Džerziju, u mlađim kategorijama je konstantno bio u svjetskom vrhu, ali nije dobro otpočeo svoj seniorski pohod. Ipak, kako su sezone odmicale, sve se više primicao samom vrhu, sve je bolje rezultate stvarao na raznim podlogama, a ovaj Australijan Open mu je pomogao da se prvi put u karijeri nađe među Top 20.

I da izgubi od Novaka, poslije Melburna će ostati na 19. poziciji na svijetu, a ukoliko bi napravio jedno od najvećih iznenađenja svih vremena i uspio da ode do titule, mogao bi da napravi proboj i do Top 10.

Ipak, ne daju mu se baš velike šanse, pogotovo ne protiv Novaka koji je, izgleda, odlučio da na najgori način kažnjava sve one koji su imali bezrazložno loš narativ prema njemu. Tako se mediji u Australiji i SAD plaše da bi Pol mogao da prođe poput Aleksa De Minaura koji je na terenu više izgleda kao fliper loptica sa kojom se poigrao srpski as.

Što se tiče svijetlih Tomijevih trenutaka od 2015. godine, kada je postao profesionalac, može se istaći titula u Stokholmu preprošle sezone.

Druga finala nije imao, a na Grend slemovima je najviše dogurao do osmine finala na Vimbldonu, dva puta je igrao drugo kolo Rolan Garosa i jednom treću rundu na domaćem US Openu.

Do sada, zaradio je nešto preko tri i po miliona dolara od tenisa.

Njegov stil igre se zasniva na dosta trčanja. Svojom brzinom uspijeva da omogući dobro namještanje za udarac, pa onda i slijedi jak forhend sa osnovne linije ukoliko je u mogućnosti.

U toj brzini se, zatim, može izdvojiti i brza reakcija kod skraćenih loptica i izlazak na mrežu, a i pored američke škole tenisa koja se zasniva na betonu, njegov stil igre je prilično dobar za šljaku na koju se još uvijek nije pokazao onako kako želi.

Od 2020. godine sarađuje sa Bredom Stajnom koji je poznat u trenerskim krugovima.

Ukoliko Novak uspije da savlada Pola, za šta mu se daju više nego dobre šanse, za titulu bi igrao protiv Stefanosa Cicipasa ili Karena Hačanova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()