Guardian opleo po Đokoviću: "Ne zovite ga GOAT-om"

Ben Brembl iznio smješnu teoriju o trci za najboljeg tenisera svijeta

12.06.2023. 11:51
  • Podijeli:
Novak Đoković Rolan Garos_Jean-Francois Badias AP Tanjug-64860ca62016f.webp Foto: Francois Badias / AP / Tanjug

Novak Đoković osvajanjem 23. grend slema postao je besmrtan, a pobjedom u finalu Pariza protiv Kaspera Ruda vratio se na prvo mjesto, ali i postao prvi teniser koji je u svojoj karijeri osvojio najmanje tri puta svaki slem.

Za sve svjetske medije ovo je bio poseban trenutak da odaju priznaje Đokoviću, osim britanskom Guardianu, koji je objavio tekst Bena Brembla, pod naslovom, "23. grend slem Novaka Đokovića je rekord, ali molim vas, ne zovite ga GOAT".

"Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. grend slem turnir i kada Nadal ima male šanse da ga sustigne, mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Ali takođe mnogi oklevaju da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Da", piše u tekstu Guardiana.

"Pretpostavimo da se pojavi teniser visok tri metra koji uvijek servira asove. Nikada ne izgubi gem na svoj servis i uzme 30 grend slemova. Da li je on najveći ikada? Ne. Ideja je smiješna. Ili ako pretpostavimo da izbije novi svjetski rat i većina muškaraca bude mobilizovana, ali se grend slemovi još igraju. Dejv tada osvoji 30 grend slemova. Da li je Dejv najveći? Svakako da ne", stoji u tekstu Brembla, predavača filozofije i nekadašnjeg juniorskog igrača tenisa.

On ističe da Novak ne može da bude najbolji jer je posljednjih osam grend slemova osvojio kada Rodžer Federer više nije mogao da igra na isti način.

"Morate da uračunate i druge stvari kao recimo ko je igrao u to vrijeme, kao i fizičke prednosti. Pa hajde da to uradimo. Od 2019. Đoković je uzeo osam slemova. Ali tokom tog vremena Federer je bio prestar i previše povrijeđen da igra na vrhuncu, a konkurencija je inače bila slaba. Nije da su ti grend slemovi bezvrijedni, ali manje vrijede.

Potom je Britanac sam sebe demantovao kada je rekao da će Karlos Alkaraz biti najveći ikada ukoliko stigne do 30 grend slemova.

"Ako Karlos Alkaraz osvoji 30 grend slemova, onda možemo da kažemo da je on najveći ikada, ali ne možemo da kažemo da je Novak najveći ikada samo zato što je osvojio 23. grend slem", piše Brembl.

Autoru smeta i Novakova gipkost.

"Đoković nema tri metra, ali je jako brz i fleksibilan. Kažu da je čovjek od gume, a to je ogromna prednost. Dozvoljava mu da izmori protivnike. A njegove fizičke prednosti u odnosu na ostale smanjuju njegova dostignuća. Ja mislim da je najveći teniser svih vremena neko ko bi na svom vrhuncu stalno pobjeđivao svoje suparnike na vrhuncu na raznim podlogama. Tu je veliki faktor mentalna stabilnost. "Velika trojka" ima tu zajedničku sposobnost da najbitinije poene igra dobro do kraja i zato je nejasno ko je tu najbolji. Ako sam u pravu i ovako gledamo ko je najveći ikada, ne može se utvrditi ko je najveći ikada. Ali je i dalje zabavno da se raspravljamo o tome" , napisao je Brembl u Guardianu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()