Kreće SP rukometaša: Skandinavski monopol i apsurdni IHF

Biće zanimljivo vidjeti i koliko može podmlađena Hrvatska, zatim razgoropađena Srbija, kao i zemlje regiona Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija

11.01.2023. 10:10
  • Podijeli:
Rukometaši Švedske-63be75c728807.webp Foto: Svensk Handboll

Svjetsko prvenstvo rukometaša, 28. po redu, počinje večeras, utakmicom između Francuske i jednog od domaćina Poljske (21 čas).

Ljubitelji rukometa s nestrpljenjem očekuju start planetarne smotre na kojoj se drugi domaćin Švedska, uz Dansku, po ocjenama stručnjaka izdvaja kao favorit. Naravno, velesile poput Francuske i Španije nikada ne smijete otpisati. Biće zanimljivo vidjeti i koliko može podmlađena Hrvatska, zatim razgoropađena Srbija, kao i zemlje regiona Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija.

IHF ne bi bio IHF kada ne bi "začinio" turnir. Tako su čelnici Svjetske rukometne federacije uveli obavezna testiranja protiv virusa korona. Svaki igrač i selektor morali su da imaju negativan PCR test 72 sata prije dolaska na odredište. To je mnogima stvorilo probleme, naročito dvostrukim uzastopnim prvacima Dancima. Oni su, barem za sada, ostali bez Madsa Larsena koji je, kako sam kaže, potpuno zadrav.

Veliki boj vodiće se, naravno, za medalje, ali i za prolaz u četvrtfinale. Plasman među osam najboljih donosi vizu za olimpijske kvalifikacije, što je više nego lijepa utješna nagrada.

U Hrvatskoj se nadaju da im četvrtfinale neće izmaći. Selektor Hrvoje Horvat imao je dosta glavobolje oko sastavljanja konačnog spiska, te se odlučio za sljedeći tim, golmani: Dominik Kuzmanović, Dino Slavić, Mate Šunjić, krila: Marin Jelinić, Lovro Mihić, Filip Glavaš, Paolo Kraljević, bekovi: Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor KaračIć, Zvonimir Srna, Josip Šarac, Ivan Martinović, Luka Šebetić, Jakov Gojun, pivotmeni: Željko Musa, Marin ŠIpić, Nikola Grahovac, Leon Šušnja.

Kauboji će igrati u grupi G zajedno sa Marokom, Egiptom, Sjedinjenim Državama. Ako budu među prve tri ekipe, ukrstiće se sa grupom u kojoj su Danska, Belgija, Bahrein i Tunis.

"Poznato je da se priča da više nismo ekipa na najvišem nivou, To smo i pokazali na zadnja dva prvenstva, ali ne treba bježati od toga. Moramo ići korak po korak. Na startu nas čeka Egipat i moramo pobijediti da bi lakše ušli u prvenstvo, da bismo dobili samopouzdanje. Moramo da mislimo samo na nas, a ne na protivnika", jasan je Igor Karačić.

Mnogi su Srbiji prognozirali visoke domete na prethodnom Evru. No, veliki problemi sa virusom korona prizemljili su Orlove. Četa Tonija Đerone sada je starija, iskusnija, uigranija... Čine ju golmani: Vladimir Cupara, Dejan Milosavljev, Milan Bomaštar, krila: Vanja Ilić, Nemanja Ilić, Bogdan Radivojević, Vukašin Vorkapić, bekovi: Ilija Abutović, Petar Đorđić, Uroš Borzaš, Marko Milosavljević, Lazar Kukić, Stefan Dodić, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Jovica Nikolić, pivotmeni: Dragan Pešmalbek, Ivan Popović, Mijajlo Marsenić.

Rivali u prvoj fazi biće joj Alžir, Njemačka i Katar, a prođe li dalje, slijedi "ukrštanje" sa grupom u kojoj su Norveška, Sjeverna Makedonija, Argentina i Holandija.

"Naš  cilj je da dođemo do četvrtfinala! Tako bismo obezbijedili i kvalifikacije za Olimpijske igre, a to smo postavili kao cilj još prije dvije godine. To je san svih nas koji smo ovdje. Svakako, najprije želimo da prođemo grupu, ali i da osvojimo što više bodova kako bismo sebi olakšali put ka četvrtini finala. Ne obećavamo ništa. Ukoliko svi budu bili zdravi i ako budemo igrali onako kako znamo da možemo, ne plašimo se nikoga i sve je moguće", optimista je Đerona, čiji učenici su u generalki srušile jake Šveđane.

Hrvatska će na teren u petak, 13. januara, kada joj na megdan izlazi Egipat (20.30 sati). U istom terminu Srbija će snage odmjeriti sa Alžirom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()