Una je život, stop nuklearnom otpadu!

Snažna poruka sa starta posljednje etape trke "Beograd - Banjaluka"

22.04.2023. 12:29
  • Podijeli:
Trka Beograd-Banjaluka-6443b6b119c13.webp Foto: Trka Beograd-Banjaluka

Start posljednje etape trke "Beograd - Banjaluka" iz Novog Grada protekao je u znaku borbe stanovništva ove regije protiv izgradnje centra za odlaganja nuklearnog otpada Trgovska gora u susjednoj Hrvatskoj, tik pored lijeve obale Une.

Građani Novog Grada napravili su performans kojim su poslali jaku poruku  da im je ovo ogroman problem i da neće tako lako odustati. Natpisom "Help" što u prevodu sa engleskog znači pomoć uputili su apel svim relevantnim institucijama i organizacijama kako domaćim, tako i stranim.

"Una je život, ne samo za Novi Grad, već za čitavu Krajinu. Ovdje se ne brani samo Una, ovdje se brani istorija, sadašnjost i budućnost. Ovdje se brani život! Građani Novog Grada i Krajine žive 23 godine pod prijetnjom od radioaktivnog otpada, a baš ovih dana, kada obilježavamo stradanja nevinih na ovim prostorima, dolaze nam informacije da Hrvatska ne odustaje od svog zlokobnog nauma.

Ne odustaje od nauma, da u graničnom području gradi nuklearni objekat u koji namjerava, kako kažu “zbrine” radioaktivne otpade iz nuklearne elektrane Krško i druge opasne otpade koji su nastajali na teritoriji čitave Hrvatske.

Mi se sada nalazimo na 2.350 metara od ulaza u kasarnu Čerkezovac. Pa i Donja Gradina kraj koje prolazite je na manje 50 kilometara vazdušne linije. Važno je reći, da niko, nikad, nigdje, nije na ovakav način… niko, nikad, nigdje nije bio ovako istrajan u namjeri da smjesti svoj otpad u tuđe dvorište, ali nigdje na svijetu ni nema ovakve Krajine. Sa svim svojim manama i vrlinama, jedno je sigurno, borićemo se i izboriti protiv namjere onih, koji vrijednost svega vide u novcu, protiv onih kojima životi nas ništa ne znači, protiv onih od kojih ćemo odbraniti pravo na život, nas tako i generacija koje još nisu ni rođene", naveli su iz organizacije "Grin tim".

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača podržao je stav sugrađana i naglasio da je biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" idealna prilika da se pošalje snažna poruka u svijet.

"Nama Una znači život, a biciklizam je odličan sport za promovisanje zdravih životnih navika. Nadam se da će naš apel snažno odjeknuti i da ćemo zaustaviti namjere onih koji su odlučni da nam veliku opasnost dovedu na kućni prag", rekao je Drljača.

Ovu akciju apsolutno su podržali i načelnik Kostajnice Nikola Janjetović i njegov kolega iz Kozarske Dubice Radenko Reljić.

Da podsjetimo, danas je posljednji dan 17. izdanja najjače trke u regionu, a dolazak biciklista na autodrom u Zalužani očekuje se nešto prije 15 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()