Trka Beograd - Banjaluka: Simbol jedinstva jednog naroda

"Trka je simbol spajanja dvije zemlje i jednog naroda, bez obzira na formalnu granicu koja tokom trke neće ni postojati"

05.04.2023. 12:46
  • Podijeli:
Trka Beograd - Banjaluka 5_UNA-642d5088407a7.webp Foto: UNA

Sve je spremno za 17. izdanje biciklističke trke Beograd - Banjaluka, koja će se ove godine održati od 19 do 22 aprila.

Biće to rijetko viđen spektakl koje će uveličati neke od najboljih svjetskih ekipa - Astana, Bardijani, Koratek... 

Organizatori su prošli izazovan put od premijere do danas. Nije bilo lako, ali naporan rad, trud, vizija su se isplatili.

Ovog puta na drumovima Srbije i Srpske gledaćemo 175 takmičara iz 30 zemalja. Bez sumnje, ovo će biti najjače izdanje do sada.

Ako se uzme u obzir da je od 2016. godine trka uvrštena među 100 najboljih, te da će ovog puta biti bodovana i za Olimpijske igre u Parizu, onda je jasno o kakvom kvalitetu je riječ.

Šta nas sve očekuje tokom četiri izazovne etape organizatori su nam prezentovali pred uglednim gostima iz političkog, sportskog i društvenog života.

Ministrica sporta i omladine u Vladi Republike Srpske Selma Čabrić poručila je da je ovaj događaj višestruko značajan i za Srpsku i za Srbiju.

"Hvala i resornim ministrima u Vladi Srbije, beogradskim partnerima, koji su nam pomogli da biciklisti nesmetano prelaze granicu. To najbolje govori o povezanosti dva naroda. Unazad 17 godina takmičari sa zadovoljstvom dolaze i vraćaju nam se. Želim im da uživaju, uspješno dođu do cilja i da najbolji pobijedi", poručila je Čabrićeva.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pristunima se obratio putem video poruke:

"Izuetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da učestvujem u ovako važnom, tradicionalnom događaju. Trka je simbol spajanja dvije zemlje i jednog naroda, bez obzira na formalnu granicu koja tokom trke neće ni postojati", jasan je Šapić.

Gradomnačenik Banjaluke Draško Stanivuković nije skrivao oduševljenje što će u najveći grad Srpske stići neki od najboljih biciklista današnjice:

"Ono što su Real i Barselona u fudbalu, to su ovi timovi u biciklizmu. Oni dolaze u našu Banjaluku i zato vam dajempunu podršku. Nismo odustajali ni u težim vremenima, pandemiji korone. Nećemo ni sada. Zajedno sa teniskim turnirom, napravićemo nezapamćenu euforiju u gradu. To ne bi bilo moguće bez vas. Hvala vam.

Alfa i omega trke Vladimir Kuvalja govorio je i o bočnim udarima koji su, srećom, prevaziđeni

"Pozdravljam sve uvažene goste. Prezentacija na kojoj ima 80 ljudi govori da naš mukotrpan rad nešto vrijedi. Prije 17 godina bilo je 50, 60 takmičara, a danas je ovo postao sportski, turistički, ekonomski događaj i događaj koji povezuje Srpsku i Srbiju. Nije bilo lako. Rrekli su nam da ne možemo da pustimo "Marš na Drinu", pa himnu Srbije, pa simbole Republike Srpske. Ali, naša velika želja i želja svih uključenih u projekat su prevagnuli. Ostvarena je velika pobjeda. Sav posao i trud se isplatio", zaključio je Kuvalja. 

Prva etapa na programu je 19. aprila od Beograda do Bijeljine, druga je dan kasnije od Bijeljine do Vlasenice koja je i najteža etapa na trci.

Treća se biti vožena od Doboja do Prijedora, a veliko finale je 22. aprila kada će biciklisti krenuti iz Novog Grada, a na cilj stići u Banjaluci

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()